null Kauhukirjailija palasi katolisuuteen

Nykyisin Anne Rice ei enää kirjoita vampyyreistä vaan Kristuksesta ja Kristukselle. Kuva: Todd Williamson / WireImage

Nykyisin Anne Rice ei enää kirjoita vampyyreistä vaan Kristuksesta ja Kristukselle. Kuva: Todd Williamson / WireImage

Kauhukirjailija palasi katolisuuteen

Vampyyrifiktion esiäiti, yhdysvaltalainen kirjailija Anne Rice sanoitti paluunsa lapsuutensa hengelliseen kotiin, roomalaiskatoliseen kirkkoon.

Menestyskirjailija Anne Rice, 67, kertoo istuneensa 6. joulukuuta vuonna 1998 työhuoneessaan ja kynäilleensä päiväkirjaansa:

”Tämä on onnenpäivä – teen sovinnon kirkon kanssa.”
”Tunnen rauhaa ja hiljaisuutta.”
”Olen onnellinen.”

Ricen 38-vuotinen taivallus roomalaiskatolisen kirkon ulkopuolella päättyi. Tätä ennen hänen ateistinen ideologiansa oli jo murtunut Pietarinkirkossa pidetyssä messussa.

Muun muassa Veren vangit -teoksesta tunnetun Anne Ricen vuonna 2008 ilmestynyt muistelmateos Called Out of Darkness – A Spiritual Confession valaisee goottikirjailijan hengellistä matkaa.

Krusifikseja ja rukousta

Anne Rice eli lapsuutensa ja nuoruutensa 1940- ja 50-lukujen New Orleansissa Yhdysvalloissa. Lapsuudenkoti oli voimakkaan katolilainen, kuten koko ympäröivä yhteisökin.

Rice koki katolisen uskon vuolaan virran turvallisena. Messu, paasto, rukoukset, krusifiksit, pyhimykset, papit, nunnat ja paavi kuuluivat olennaisesti hänen kasvuyhteisönsä ihmisten elämäntapaan. Koulusivistyksensäkin Rice sai katolisessa, nunnien johtamassa tyttökoulussa. Hän kertoo olleensa syvästi uskonnollinen lapsi.

Lapsuuden katolilaisuuden maailmankatsomuksellinen korttitalo hajosi kuitenkin yliopistossa, Teksasissa, jonne nuori Rice muutti opiskelemaan high schoolin jälkeen. Monet lapsuuden ja nuoruuden katolisessa yhteisössä saadut opit alkoivat näyttää valheilta. Ricen mielestä myös kirkon naiskuva tuntui vieraalta.

Kun rippi-isä lopulta napautti hänelle, ettei hän tulisi olemaan koskaan onnellinen kirkon ulkopuolella, Rice luopui katolilaisuudestaan. Hänestä tuli ateisti, joka omaksui ajattelunsa pohjaksi ei-uskonnollisen, sekulaarin humanismin väljät kehykset.

Elegantti vampyyrikronikka

Anne Ricen esikoisteos Veren Vangit ilmestyi vuonna 1976. Se ponkaisi maailmanmenestykseksi, filmatisointiinkin myöhemmin.

Uransa aikana Rice on kirjoittanut kymmenkunta vampyyrikirjaa. Eleganteiksi, eroottisiksi ja sensuelleiksi luonnehdituissa teoksissa vampyyrit eivät esiinny hyvän sankarin staattisina vastavoimina (antagonisteina). Rice nostaa vampyyrit kuvauksen keskiöön saaden heidät näyttämään monimutkaisilta, ristiriitaisilta persoonallisuuksilta, mutta kuitenkin synkiltä yön ruhtinailta ja ruhtinattarilta.

Jälkikäteen Rice tulkitsee vampyyrikronikkaansa yritykseksi pohtia, millainen maailma olisi ilman Jumalaa. Mistä silloin löytyy elämän mieli ja merkitys? Mikä sellaisessa maailmassa on oikein ja hyvää?

Rice sanoo pohtineensa vampyyrikronikassa maailmaa ilman Jumalaa.

Ricen vampyyritarinoissa käy ilmi myös hänen syvä rakkautensa antiikkia ja keskiaikaa kohtaan.

Viimeisimmän vampyyrikirjansa Rice julkaisi vuonna 2003. Hän on kertonut, ettei enää kirjoita vampyyreistä.

Vaikka Ricen suhtautuminen kronikkaansa tuntuu olevan pohtiva, muttei kovin jännitteinen, hän sanoo kirjoja varten tehdyn taustatyön vaikuttaneen paljon hänen paluuseensa kristinuskon piiriin.

Vampyyrien lisäksi Rice on kirjoittanut muun muassa noidista ja julkaissut myös pornografisen kirjasarjan nimellä A. N. Roquelaure.

Uusi kutsumus kirjoittaa Kristukselle

Uusi aika kristinuskon vaikutuskentässä on tuonut uusia tuulia kulttikirjailijan elämään. Jo kymmenen vuotta roomalaiskatolisena kristittynä elänyt Rice kirjoittaa edelleen. Kenestä hän nyt kertoo, on helppo arvata.

Rice kävi Israelissa ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla. Hän vieraili Jerusalemissa, Nasaretissa, Betlehemissä ja muilla Pyhän maan merkkipaikoilla.

Jeesus Nasaretilainen kiinnosti Ricea. Myöhemmin hän ymmärsi saaneensa kutsumuksekseen kirjoittaa Kristukselle. Hänestä ja hänelle.

Kolme vuotta sitten markkinoille tuli Anne Ricen uusi lukuromaani Christ the Lord: Out of Egypt. Kyseessä on Jeesuksesta kertovan kirjasarjan ensimmäinen osa, joka keskittyy Jeesuksen lapsuuteen. Teoksessa Jeesuksen merkilliset ominaisuudet tulevat esiin jo lapsena. Ricen Jeesus on erilainen, ”enkelilapsi”, joka kykenee ihmeisiin.

Sarjan toinen osa The Road to Cana julkaistiin vuonna 2007. Tällä hetkellä Rice työstää sarjan kolmatta osaa. Kirjasarjaa ei ole suomennettu.

Markus Partanen

Lähteet: Anne Rice: Called Out of Darkness – A Spiritual Confession. Knopf 2008.
Esko Miettinen Velhon uskontunnustus – Raamattu ja fantasiakulttuuri kohtaavat. Kirjapaja 2008.
Jukka Halme & Juri Nummelin (toim.): Ulkomaisia kauhukirjailijoita. BTJ Finland Oy 2005.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.