null Kaunis Suomi

Kaunis Suomi

Nenässä lempeän kesätuulen kantama koivikon tuoksu, korvissa inspiroiva radio-ohjelma ja laineiden liplatus, päässä hattarapilven keveys. Kotimaa hellii mieltäni tänä kesänä syvemmin kuin koskaan.

Kaukomailla näkee asiat uudessa valossa ja oppii arvostamaan kotimaataan. Tajusin tämän jo nuorena, kun olin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa ja kesätöissä Ruotsissa ja Saksassa , mutta paljon syvemmin nyt, kun olen asunut vuoden kehitysmaassa. Suosittelen erityisesti nuorille asumista vieraassa kulttuurissa edes muutaman kuukauden ajan. Opiskelijavaihto, työharjoittelu tai vapaaehtoistyö tarjoaa siihen loistavan mahdollisuuden. Kotiin paluun jälkeen turha valittaminen vähenee, ainakin hetkeksi. Tai sitten muu maa imaisee kokonaan.

Se hyvä, jota pidämme itsestään selvyytenä, alkaa kehitysmaasta katsoen näyttää ihmeellistä. On vain pari sukupolvea siitä, kun Suomi oli köyhä. Nousumme hyvinvointiin on uskomaton menestystarina. Suomalaisten sosiaali- ja eläketurva, palkalliset lomat, lähes maksuton terveydenhuolto, lapsilisät ja sukupuolten tasa-arvo kuulostavat etiopialaisista ihmeellisiltä. Meillä on vapaus sanoa, tehdä ja liikkua. Meillä on yhä turvallista, toimiva demokratia ja mahdollisuus vaikuttaa. Asiat hoituvat, työt sujuvat, ilma ja vesi ovat puhtaita, luonto on kaunis ja metsässä löytää hiljaisuuden. Tuttuja asioita – mutta ei kehitysmaassa. Sen sijaan yksinäisyys on siellä outo ilmiö, samoin lähiomaisten unohtaminen.

Etäisyys näyttää asioiden suhteet uudesta kulmasta. Suomi ei ole maailman napa, vaan marginaalinen maa suurempien voimien ja valtojen pelikentällä. Silti meillä on annettavaa: olemme rauhanrakentajia ja sitkeitä yrittäjiä, ymmärrämme sorrettuja ja toimimme heidän hyväkseen.

Arvostan nyt enemmän luterilaisuuttamme. Martti Lutherin löytö ihmisen pelastumisesta armosta, Jeesuksen sovitustyön ansiosta, antaa vankan perustan. Kirkossamme sallittu itsenäinen ajattelu kannustaa yhä syvempään uskon tulkintaan.

sari.lehtela@felm.org
Kirjoittaja on
lähetystyöntekijä-tiedottaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.