Kaupunki hylkäsi vammaiset vanhukset

Kaupunki hylkäsi vammaiset vanhukset

Helsingin seudun liikenteen (HSL) liikennevälineissä on vammaisilla vanhuksilla ollut käytössä kortti, joka on oikeuttanut maksuttomaan matkustamiseen HSL-linjoilla. Kortin on myöntänyt kaupungin sosiaalivirasto. Tämä etuus poistettiin keväällä 2014. Vammaiset kulkekoot pysäkkien välejä rollaattorilla. Pari kuukautta tämän jälkeen vähennettiin taksimatkaetuus kahdeksasta neljään. Syyksi sanotaan kaupungin säästötoimet.

Tuloksena on, että varaton vanhus ei enää pääse virkistäytymään kyläilyllä ystävien luona. Samoin asioidenhoito pankissa tai käynti vaikkapa seurakunnan järjestämissä tilaisuuksissa vaikeutuu.

Vuonna 1988 silloinen YTV antoi lastenvaunujen kanssa liikkuvalle oikeuden maksuttomaan kulkuun välineissään. Syyksi aikoinaan sanottiin ja edelleen sanotaan, ettei lasta ei voi jättää yksin maksamisen ajaksi. Nyt maksun voi suorittaa kortilla leimauslaitteessa tai kännylipun lunastuksella. Johtuisiko väärä päätös osin siitä, että vammaisten vanhusten ilmaismatkojen kustannukset menevät sosiaaliviraston budjetista? Lastenvaunujen kulut jäävät HSL:n kustannuksiin, siis muiden kulkijoiden matkalippujen hintoihin.

Ymmärrän päättäjien valinnan vaikeuden. Voi vain arvailla, mikä häly olisi nousut sosiaalisessa mediassa ja lehdissä, mikäli säästö olisi kohdistunut lastenvaunuihin.

Ehdotus. Kulkuvälineessä, jossa maksun voi suorittaa kortilla tai kännyllä, lastenvaunut maksavat matkastaan. Kertyneistä maksuista kustannetaan ilmaismatkat sekä vammaisille vanhuksille että vammaisille lastenvaunun kanssa kulkeville.

Olavi Lindholm

Jaa tämä artikkeli: