Kaupunki kukkii asukastiloja

Kaupunki kukkii asukastiloja

Helka ry:n selvityksen mukaan Helsingissä oli määrittelystä riippuen peräti 40–60 erilaista asukastaloa ja -tilaa vuonna 2012. Pääryhmiä on kolme. Kaupungin hallintokuntien perustamat ja hallinnoimat asukastilat, kuten Oulunkylän Seurahuone ja Pihlajamäen lähiöasema; 90-luvulta alkaen rakennetut yhteiskerhotilat, joita usein hallinnoi pysäköintiyhtiö, esimerkiksi Ruoholahden Kanavakeskus, sekä asukkaiden itsensä perustamat ja hallinnoimat tilat.

Viimeksi mainituista tunnettu esimerkki on jo 15 vuotta toiminut Kumpulan Kylätila. Pikku Huopalahden asukastalona taas palvelee vanha Tapanilan asema, joka purettiin ja siirrettiin sinne myöhemmin.

Roihuvuori-seura havitteli kylätalokseen ns. Kaartin lasarettia, Kalevan- ja Hietalahdenkatujen kulmassa seisovia kahta tyhjää puutaloa. Ne olisi siirretty Roihuvuoreen. Seura on kuitenkin jäädyttänyt hankkeen toistaiseksi ja käyttää väliaikaisena kylätalonaan parakkirakennusta Tuhkimonpuistossa.

Arabianrannassa toimii jo kaksikin asukastaloa, Kääntöpaikka ja Bokvillan.

Nyt Helsingin kaupunki on siirtämässä kaupungin ylläpitämien asukastalojen hallinnointia asukkaiden ja järjestöjen vastuulle ensi vuoden alusta lukien.

Jaa tämä artikkeli: