null Kaupunki kukoistamaan

Kohta kukkii. Tällä tasanteella arkkitehti Hella Hernberg viljelee työtovereidensa kanssa vihanneksia ja kukkia säkeissä jo toista kesää.

Kohta kukkii. Tällä tasanteella arkkitehti Hella Hernberg viljelee työtovereidensa kanssa vihanneksia ja kukkia säkeissä jo toista kesää.

Kaupunki kukoistamaan

Arkkitehti Hella Hernberg rohkaisee helsinkiläisiä ottamaan ilon irti urbaanista ympäristöstä.

Teksti Salla Korpela
Kuva Sirpa Päivinen

Arkkitehti Hella Hernberg kiipeää työhuoneensa ikkunasta Jätkäsaaren L3-makasiinin tasanteelle kuvattavaksi. Lars Sonckin suunnitteleman, satamakäytössä olleen tiilirakennuksen toisesta kerroksesta avautuu voimakkaassa muutoksessa oleva urbaani maisema. Samalla tasanteella hän viljelee työtovereidensa kanssa jo toista kesää kaikenlaisia vihanneksia ja kukkia säkeissä.

Tästä ja monenlaisesta muusta kaupunkikivasta Hernberg on toimittanut kirjan nimeltä Helsinki Beyond Dreams . Kirjan nimen voisi vapaasti suomentaa vaikka Unelmia parempi Helsinki .

– Aivan muutaman viime vuoden aikana Helsinki on kehittynyt kukoistamaan niin, ettei täältä tee enää mieli minnekään pois, Hernberg toteaa.

Kaupunkiviljelyn lisäksi on tullut Ravintolapäivä, kaupunginosaliikkeitä, aikapankkeja, kierrätystapahtumia, pyöräilykulttuurin uusi kukoistus ja vaikka mitä muuta. Vielä muutama vuosi sitten kotona jurottaneet suomalaiset ovatkin löytäneet tapoja kohdata toisensa ja harjoittaa luovuuttaan avoimessa kaupunkitilassa.

– Yllättävää ja hienoa! Parasta tässä on se, että nämä erilaisten aktivistien kehittämät hankkeet eivät tähtää pelkästään henkilökohtaiseen huviin, vaan ne ovat kaikille avoimia tapoja ottaa haltuun oma ympäristö ja pitää siitä huolta hauskasti yhdessä.

Helsingin uudet mahdollisuudet avautuivat Hella Hernbergille, kun hän työskenteli Kalasataman väliaikaista käyttöä suunnitelleessa toimistossa (Suunnittelutoimisto Part).

Satamasta tyhjentyneelle alueelle rakennetaan parinkymmenen seuraavan vuoden aikana uusi kaupunginosa, mutta ennen kuin niin pitkälle päästään, siellä on taiteilijoille, yrittäjille, yhteisöille ja aktivisteille tilaa toteuttaa ideoitaan. Hankkeen aikana sinne viritettiin muun muassa viljelmiä, kaupunkilaisten yhteinen uuni, taideaita ja konttiaukio, jonka konteissa on järjestetty kaikille avoimia tapahtumia.

Hernberg arvioi, että Kalasataman kaltaisilla tiloilla on ollut valtava merkitys uuden kaupunkikulttuurin kehittymisessä. Siellä on ollut mahdollisuus kokeilla asioita vapaasti. Hän perusti vuonna 2009 blogin nimeltä Urban Dream Management ja oman yrityksen samalla nimellä. Suunnitelma tehdä blogin materiaalista kirja alkoi kehittyä muutama vuosi sitten samoihin aikoihin, kun kävi ilmi, että Helsingistä tulee täksi vuodeksi maailman designpääkaupunki.

– Sitten alkoi tapahtua. Kun päätin ryhtyä tekemään kirjaa, en saattanut kuvitellakaan, kuinka paljon kaikenlaista sen aihepiiriin kuuluvaa ilmaantuu, Hernberg sanoo.

Monen kirjoittajan yhteistyöllä tehty, upeasti kuvitettu kirja ilmestyi muutama kuukausi sitten englanninkielisenä omakustanteena. Vaikka sen aihepiiri on hyvinkin paikallinen, kohderyhmä on kansainvälinen ja kielitaitoinen.

Helsingin kihisevä kaupunkikulttuuri herättää kiinnostusta ulkomaita myöten. Hella Hernberg on vastikään kiertänyt New Yorkissa ja Lontoossa esittelemässä kirjaa sikäläisten Suomen-instituuttien järjestämissä tilaisuuksissa.

Hernberg ounastelee, että kaupunkikulttuurin kukoistuksen takana on uusi sukupolvi, joka on matkustellut paljon ja ottanut sujuvasti vaikutteita kaikilta suunnilta. Monet aktiiviset ihmiset ovat myös alkaneet kyseenalaistaa suorittamisen ja oravanpyörässä huhkimisen mielekkyyttä ja pohtia, miten muuten voisi aikansa ja voimansa käyttää yleiseksi iloksi ja hyödyksi.

– En halua kuitenkaan rajata: kyllä näissä tapahtumissa ja hankkeissa on mukana kaiken ikäisiä. Esimerkiksi reippailla eläkeläisillä on paljon annettavaa, mutta kenties asennemuutos on peräisin nuoremmilta sukupolvilta.

Kolmas ratkaiseva tekijä on ollut sosiaalisen median kehitys. Se on ollut välttämätön edellytys esimerkiksi Ravintolapäivän huippusuosiolle. Ilman Facebookia ja muita nettiviestivälineitä ei tieto ravintoloista olisi kulkenut hetkessä kiinnostuneille asiakkaille ja vielä ilmaiseksi.

– Samanhenkiset ihmiset voivat netissä löytää toisensa mutkattomasti, ja onnistuneet ideat ja tempaukset synnyttävät lisää hyvää, Hernberg kehuu.

Suosikkihankkeita Hella Hernbergille ovat oman kaupunkiviljelykokeilun lisäksi Elissa Erikssonin taidehankkeet. Silloinen kuvataideopiskelija Eriksson hankki vuoden 2010 lopulla verkostojen kautta varat, joilla hän vapautti 21 bussipysäkkiä kaupallisista mainoksista viikon ajaksi. Valotauluissa luki ”Haluan nähdä muutakin”.

Hernberg haluaa kirjallaan ja töillään innostaa ihmisiä ottamaan ilon irti kaupunkiympäristöstä, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia.

– Haluan myös herättää uudenlaisia asenteita virkamiehissä, suunnittelijoissa ja päättäjissä. Hekin voivat herätä näkemään, mikä kaikki on mahdollista ja hyväksi kaupungille ja kaupunkilaisille.

www.helsinkibeyonddreams.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.