null Kaupunkikodit avasivat ovensa

Kodikkaasti kimppakämpässä. Virpi Mamia (tiskin takana vasemmalla) kiinnostui Ullanlinnan kimppakämpästä, sillä Euroopassa tavallinen asumismuoto on Helsingissä harvinaisempaa. Pöydän ääressä asukkaat Titta Lassila ja Laura Vanhanen, oikealla Kaisa Kaakinen.

Kodikkaasti kimppakämpässä. Virpi Mamia (tiskin takana vasemmalla) kiinnostui Ullanlinnan kimppakämpästä, sillä Euroopassa tavallinen asumismuoto on Helsingissä harvinaisempaa. Pöydän ääressä asukkaat Titta Lassila ja Laura Vanhanen, oikealla Kaisa Kaakinen.

Kaupunkikodit avasivat ovensa

Urbaanit Asumismessut kiinnittivät huomiota asuntojen sijaan asumiseen. Tiivis kaupunkikoti on kätevä ja ekologinen.

Teksti Noora Wikman
Kuvat Sirpa Päivinen

Helsingissä järjestettiin viime lauantaina Urbaanit Asumismessut, joissa tavalliset kaupunkilaiset avasivat kotiensa ovet messukävijöille. Ympäristöjärjestö Dodo ry:n organisoimassa tapahtumassa ajatuksena oli esitellä kaupunkilaisia asumisratkaisuja ja purkaa vallitsevaa käsitystä siitä, että jossain elämänvaiheessa pitäisi muuttaa väljemmille asuntoalueille.

Tiivis kaupunkiasuminen on paitsi hauskaa ja kätevää, myös ekologista, sillä asuminen tuottaa kolmanneksen kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä. Mitä vähemmän lämmitettäviä kuutioita, sitä pienempi on hiilijalanjälki.

Kalliossa asuva Katri Mäenpää törmää usein käsitykseen siitä, että työssäkäyvän aikuisen pitäisi haalia itselleen lisää elintilaa. Mäenpää asuu poikaystävänsä kanssa 32 neliön yksiössä.

– Kun olimme opiskelijoita, kukaan ei ihmetellyt sitä, että asumme tässä. Nyt, kun olemme molemmat töissä, ihmiset sanovat, että voisittehan te muuttaa jo isompaankin, Mäenpää kertoo.

Mäenpää toteaa, että toki isompaankin voisi muuttaa, mutta sen pitäisi olla yhtä hyvä asunto. Ja hyvässä asunnossa ratkaisevia ovat ihan muut asiat kuin neliömäärä.

– Sijainti on tärkeä, lähellä asuu paljon kavereita ja voi fillaroida joka paikkaan. Yhteinen piha on käytössä ja eilen istuin kaverin kanssa tuuletusparvekkeella. Vinttikomero tuo lisää säilytystilaa ja pohjaratkaisu on onnistunut. Ei tämä edes tunnu yksiöltä, Katri Mäenpää kuvailee.

Tavallista tiiviimpi asuminen onnistuu, kun harkitsee hankintojaan ja käyttää luovuutta. Pariskunnan asunnosta löytyi kaivattua lisätilaa vaatteille, kun niitä varten keksittiin ripustaa tanko sängyn päälle katonrajaan. Näin tuli huonekorkeuttakin hyödynnettyä.

– En oikein edes tiedä, mitä me tekisimme lisäneliöillä, Mäenpää pohtii.

Kotinsa ovet Katri Mäenpää halusi avata vieraille juuri siksi, että moni tuntuu ihmettelevän työssäkäyvien aikuisten tiivistä asumista.

– Tykkään meidän kodista. Ei tiiviin asumisen tarvitse olla askeettista tai ankeata. Ehkä tämä avaisi jonkun silmiä siihen, ettei hyvään asumiseen tarvita tiettyä neliömäärää.

Kiinnostuneita Mäenpään asunnossa riitti, sillä muutaman tunnin aikana paikalla kävi melkein 50 kanssakaupunkilaista. Asunnossa vieraillut Satu Onnela kertoo olevansa kiinnostunut kaupunkilaisesta asumisesta ja uudenlaisista ratkaisuista.

– Kohteet ovat kiinnostavia, koska niissä asutaan jo, toisin kuin Asuntomessuilla. Asunnoissa on ollut hyvä henki, ja näkee että asukkaat tykkäävät kodeistaan, Onnela sanoo.

Ullanlinnassa sijaitseva 115 neliön asunto sopii hyvin kimppakämpäksi. Yhteiset tilat ovat avarat, mutta jokaiselle löytyy myös oma, rauhallinen huone. Titta Lassila kertoo, että yhdessä asuen neliöt saa paremmin käyttöön ja kulutuksen pienenemään.

Ekologisia syitä yhteisasumiselle löytyy, mutta tärkeintä kaikille kämppiksille asumismuodossa on nimenomaan yhteisöllisyys. Se, että kotona on läheisiä ihmisiä. Hyvä porukka ja samanlainen arvomaailma ovat tärkeitä yhteisasumisen onnistumiselle.

– Olemme kaikki tosi erilaisia ihmisiä, mutta arvomaailmamme ovat samanlaisia. Olemme ympäristötietoisia, yhteisöllisiä ja sosiaalisia. Tykkäämme viettää aikaa yhdessä, Titta Lassila kuvailee.

Sääntöjä tai rajoituksia ei tarvita, sillä kaikki ovat tottuneita yhteisasumiseen ja ottavat toiset huomioon. Stressaavaksi yhteisasumisen voi tehdä kämppisten vaihtuvuus.

– Eihän tähän voi ketään sitoa. Joskus elämäntilanteet vain muuttuvat, eikä sille voi mitään. Mutta on stressaavaa aina alkaa etsiä uutta kämppistä, Lassilan kämppäkaveri Laura Vanhanen kertoo.

Uusin tulokas, Eva Domènech , muutti asuntoon kuukausi sitten ja Titta Lassila viime jouluna. Laura Vanhanen on ehtinyt asua jo vuoden verran päävuokralaisen, Samara Carbonen , kanssa. Asukkaiden lisäksi kimppakämpässä yöpyy silloin tällöin couch surfing -matkailijoita, ystäviä ja sukulaisia.

Kämppikset toivovat, että asumismessut tavoittaisivat erityisesti ihmisiä, joilla on ennakkoluuloja yhteisasumista kohtaan.

– Eihän tämä kaikille sovi, mutta kun löytyy hyvä porukka, tämä on tosi helppoa, Titta Lassila sanoo.

Urbaanit Asumismessut järjestettiin viikonloppuna myös Jyväskylässä ja Tampereella.

www.urbaanitasumismessut.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.