Kaupunkilaiset majoittavat opiskelijoita
Sohvapaikka tarjolla. Jonas Alamia ei jännitä majoittaa tuntemattomia. – Joissakin kulttuureissa ajatellaan, että vieraat ovat Jumalan lahja, hän sanoo.

Sohvapaikka tarjolla. Jonas Alamia ei jännitä majoittaa tuntemattomia. – Joissakin kulttuureissa ajatellaan, että vieraat ovat Jumalan lahja, hän sanoo.

Kaupunkilaiset majoittavat opiskelijoita

Kymmenet vapaaehtoiset majoittavat kaupunkiin saapuvia uusia opiskelijoita seurakuntien Sohvalle stadiin -kampanjan kautta.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Katri Saarela

Musta divaanisohva, sänky ja sängyn alla vierassänky. Jonas Alam asuu Helsingin kantakaupungissa sijaitsevassa kodissaan yksin, mutta tänä syksynä hän aikoo majoittaa sohvalle tai retkipatjalle kaupunkiin saapuvan asunnottoman opiskelijan.

Hän osallistuu Kallion seurakunnan, Helsingin seurakuntien oppilaitostyön ja Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan järjestämään Sohvalle Stadiin -tempaukseen, jossa vapaaehtoiset tarjoavat uusille opiskelijoille tilapäismajoitusta. Helsingin asuntotilanne on huono, eivätkä kaikki uudet opiskelijat ehdi saada pysyvää majoitusta ennen opintojen alkamista.

Alam kuuli kampanjasta kaveriltaan ja päätti heti osallistua.

– Olen itsekin ollut joskus opiskelija, joka etsii asuntoa, ja olen lukenut, että se on aika hankalaa.

Jonas Alam on tottunut majoittamaan kotonaan vieraita couchsurfinging eli sohvasurffauksen kautta. Sohvasurffaajat tarjoavat toisilleen ilmaista kotimajoitusta kalliiden hotellihuoneiden sijaan. Alam on majoittanut ympäri maailmaa saapuneita turisteja ja nukkunut itse sohvalla Puolassa ja Baltiassa.

– Siinä mielessä se on tuttu tilanne. Tosin sohvasurffaavat viipyvät yleensä keskimäärin vain pari yötä, ja opiskelija tulisi olemaan täällä vähintään viikon.

Majapaikan tarjoaminen ei jännitä Alamia. Jos majoittujan kanssa tulee vielä hyvin toimeen, se on plussaa.

– Mutta sehän on ihan arpapeliä. Joidenkin kanssa juttu luistaa ja joidenkin kanssa ei. Se ei ole vaatimus, että täytyy olla puhelias.

Kampanja syntyi oppilaitospappi Laura Mäntylän ja Kallion seurakunnan papin Marjaana Toiviaisen ideasta. Toiviainen järjesti helmikuussa myös Toisenlainen hiihtoloma -tempauksen, jossa vapaaehtoiset majoittivat kodittomia kylmimpien pakkasten aikaan.

– Aistin silloin ilmassa sellaista, että ihmiset haluavat kohdata erilaisia maailmoja ja kokea yhdessä elämistä, Toiviainen sanoo.

Opiskelijoille majoitusta ovat tarjonneet monenlaiset ihmiset. Mukana on niin lapsiperheitä kuin lapsettomia, pariskuntia, joiden omat lapset ovat muuttaneet pois, sekä Jonas Alamin kaltaisia nuoria aikuisia, jotka muistavat vielä, kuinka hankalaa ensimmäisen asunnon löytäminen oli.

Toiviaisen mukaan kampanjan tavoitteena on saattaa yhteen erilaisia ihmisiä ja herätellä pohtimaan Helsingin asuntopulan syitä.

– Syitä etsitään aina ulkopuolelta. Rakennetaan väärin, on niin kallista ja muuta, mutta yksi syy on se, mitä me kuluttajat haluamme. Haluamme paljon tilaa yhdelle ihmiselle ja haluamme asua sellaisten ihmisten lähellä, jotka ovat samanlaisia kuin me.

– Kampanjan kautta haluamme edistää sellaista kaupunkia, jossa eri tulotasojen, ikäluokkien ja uskontokuntien edustajat kohtaavat toisiaan.

Matkustaessa Jonas Alam on huomannut, kuinka yksilökeskeinen suomalainen kulttuuri on.

– Suomessakin oltiin yhteisöllisiä vielä sata vuotta sitten. Kun ei ollut sosiaaliturvajärjestelmää, oli pakko luottaa ihmisiin.

– Nykyään kaikki ovat toisistaan riippumattomia yksilöitä. Siinä on tapahtunut iso ja nopea murros. Siinä on hyvät mutta myös selkeät huonot puolensa. Uskon, että paras tapa löytyy jostain tästä välistä.

Marjaana Toiviainen kertoo, että vaihto-opiskelijat ovat innostuneet kampanjasta mutta suomalaiset opiskelijat häpeilevät avunpyytämistä.

– He sanovat, että en minä ole köyhä enkä nyt kehtaisi, mutta kun en vaan saa kämppää syyskuuksi. Suomessa perinteinen tapa auttaa on kasvoton. Se on tavallaan hyvä. Hyvinvointivaltio, joka auttaa kasvottomasti, on hirveän tärkeä, mutta samalla se tekee vaikeaksi pyytää apua toiselta kasvotusten.

Hän haluaa rohkaista myös suomalaisia opiskelijoita hakemaan kampanjan kautta majapaikkaa.

– Ei tässä ole kyse siitä, että autetaan reppanoita. Kaikki tarvitsevat joskus apua.

Sohvalle Stadiin -kampanja jatkuu 30.9. asti. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet osoitteesta facebook.com/sohvallestadiin.

Jaa tämä artikkeli: