Tehtävää riittää. Sophon Chou (vas.) ja Chariya Om kertoivat kambodzalaisnuorten haasteista Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkoston Changemakerin koulutuksessa lokakuussa. Kuva: Sini Tyvi/Changemaker
Kaupunkilaisnuoret tutustuvat köyhiin kyliin
Kambodžalainen nuorisojärjestö lähettää keskiluokkaisia kaupunkilaisnuoria opintomatkalle maaseudun köyhiin kyliin.
– Olin ihan, että wow – näillä ihmisiä ei ole sähköä! He nukkuvat kovilla bambumatoilla, muistelee Sophon Chau, 23, tunnelmiaan kylävierailun jälkeen.
– Olen kotoisin keskiluokkaisesta perheestä pääkaupungista. Meillä on kotona kaikki mukavuudet. Kun yövyin köyhän perheen kotona, ymmärsin, millaista kambodžalaisten enemmistön elämä on.
Opintomatkojen tarkoituksena ei ole kauhistella maanmiesten kurjuutta, vaan saada nuoret opiskelijat toimimaan maaseudun ihmisten hyväksi.
Elintasokuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa monissa kehitysmaissa. Myös Kambodžassa suurin osa erityisesti pääkaupungin Phnom Penhin väestöstä elää aivan toisenlaista arkea kuin maaseudun ihmiset.
– Pyrimme toimimaan siltana kahden todellisuuden välillä, Sophon kuvailee.
Youth Resource Development Program -järjestö (YRDP) ei käske nuoria tekemään jotakin tiettyä asiaa, vaan ohjaa heitä perustamaan projektiryhmiä. Nuorten itsensä käynnistämät projektit liittyvät esimerkiksi ympäristönsuojeluun ja ihmisoikeuksiin. He palaavat maaseudun kyliin pitämään koulutuksia.
– Usein ongelmana on, että ihmiset eivät ole tottuneet ajamaan asioitaan. He itse asiassa pelkäävät viranomaisia. Kerromme ihmisille, että heillä on oikeus saada kyläänsä esimerkiksi koulu tai terveyspalveluita. Rohkaisemme kyläläisiä järjestäytymään ja ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Autamme tapaamisten järjestämisessä paikallisviranomaisten kanssa.
Nuorten haasteena on usein, ettei ihmisillä yksinkertaisesti tahdo olla aikaa osallistua. Resurssit ovat pienet, ja ruuan hankkimiseen perheelle menee kaikki aika.
Moni kambodžalaisnuori haluaisi aidosti kehittää yhteiskuntaa avoimempaan ja sosiaalisesti oikeudenmukaisempaan suuntaan. Mutta nuorten on vaikeaa saada ääntään kuuluville. Tämän vuoden parlamenttivaaleissa ainoa alle 35-vuotias läpi mennyt ehdokas oli pääministerin poika.
– Hallintomme haluaisi pitää ihmiset hiljaisina. Vanhempi väestö, joka on elänyt läpi punakhmerien hirmuhallinnon ja sisällissodan, haluaa vain rauhaa. Heille rauha merkitsee sitä, että ei ole sotaa.
– Nuoret eivät ajattele niin. Heille rauha tarkoittaa oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja hallinnon läpinäkyvyyttä, Kirkon Ulkomaanavun rauhantyön koordinaattori Chariya Om sanoo.
Kirkon Ulkomaanapu on tukenut YRDP:n rauhantyötä ja tekee yhteistyötä järjestön kanssa. Ulkomaanapu kutsui Sophonin ja kaksi muuta nuorisojärjestöjen edustajaa opintomatkalle Suomeen tutustumaan Ulkomaanavun oman nuorisoverkoston Changemakerin ja suomalaisten nuorisojärjestöjen toimintaan.
Ulla Kärki
Kirjoittaja toimii Kirkon
Ulkomaanavun tiedottajana.
Jaa tämä artikkeli: