Kuva: Jani Laukkanen
Kaverina kulttuuririennoissa
Tiede on jo todistanut, miten hyvää kulttuuririentoihin osallistuminen tekee ihmisille. Vaan entäpä, jos yksin lähteminen tuntuu liian hankalalta, epävarmalta tai ikävältä?
Ei hätää: Helsingin kaupunki on alkanut välittää halukkaille kulttuurikavereita lähtemään mukaan. Yksi heistä on Raija Österlund, konserttien, museoiden ja vanhojen rakennusten suuri ystävä.
Monissa Suomen kaupungeissa jo vuosia toiminut palvelu aloitettiin Helsingissä viime keväänä, kun ensimmäiset vapaaehtoiset koulutettiin kulttuurikavereiksi. Innokkaiden määrä yllätti: kurssille pyrki yli 100 halukasta. Kurssin käyneet vielä haastateltiin henkilökohtaisesti, minkä jälkeen heidät hyväksyttiin tehtävään. Nyt heitä on noin 70.
– Olen toistaiseksi ollut kaksi kertaa kaverina ja kohta menossa uudelleen. Tämä on aivan mainio keksintö, joka olisi pitänyt keksiä jo kauan sitten, sanoo Österlund, joka on muutama vuosi sitten jäänyt eläkkeelle.
Kuka tahansa voi soittaa kulttuurikaveritoiminnan välityksen puhelinnumeroon ja tilata itselleen kaverin käymään kanssaan Helsingin kaupunginmuseon tai taidemuseon yksiköissä, Kanneltalon tai Malmitalon tapahtumissa.
Palvelunumeroon voi soittaa, vaikka ei ihan täsmälleen tietäisikään, mitä haluaa. Kulttuurikaveritoiminnan vapaaehtoiset auttavat löytämään tapahtuman tai näyttelyn sekä sopivan kaverin mukaan. Museokäynnit ovat kaveruksille ilmaisia ja tapahtumaliput maksavat korkeintaan viisi euroa. Kaverin seurasta ei tarvitse maksaa mitään.
Tavoitteena on tukea ennen muuta ikäihmisten ja maahanmuuttajien pääsyä kulttuurin pariin.
– Minusta suurin pulma on, miten saisimme tiedotettua tästä mahdollisuudesta yksin asuville ikäihmisille. He kun olisivat kaikkein eniten tällaisen palvelun tarpeessa, Raija Österlund aprikoi.
Kaveri tulee hakemaan asiakastaan kotoa, tai tapaaminen voidaan sopia kaupungille tai kohteeseen. Hän varautuu myös avustamaan apuvälineiden, väliaikatarjoilun ja kuljetusten järjestämisessä. Kaupunki tukee kavereita ja auttaa pulmatilanteissa.
Ensimmäinen Österlundin kaverikeikoista suuntautui toukokuussa iäkkään ihmisen seuralaisena UMO:n jazz-konserttiin Malmitalolle. Toisen kanssa hän oli Kanneltalolla kuuntelemassa Tapio Rautavaaran lauluja. Paluumatkalla invataksissa asiakas oli kehunut, että tilaisuus oli parasta, mitä hän oli pitkään aikaan kokenut. Konsertin päälle he olivat vielä nauttineet kakkukahvit, ja asiakas oli halunnut varata maailman parhaaksi oppaaksi julistamansa kaverin heti uudelleen.
– Saan itse tästä niin paljon! Olen imenyt kiinnostuksen kulttuuriin jo äidinmaidossa. Kaveria kaipaavan kanssa tilaisuuksiin lähteminen ei ole vaiva eikä mikään.
Kulttuurikaveritoiminnan organisoimisesta vastaavat yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskus ja Sosiaali- ja terveysvirasto.
P.S. Asun Etelä-Haagassa 1950-luvun talossa, jonka ikkunoista näkyy panoraama suunnattoman kauniille puistomaiselle pihalle.
Nautin merkityksellisestä, sisältörikkaasta elämästä ja arjen tavallisista asioista.
Ihmettelen nykyisen maailmanmenon kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä heikommassa asemassa olevia kohtaan.
Salla Korpela
Kulttuurikaverin voi tilata soittamalla kulttuurikaverivälitykseen, p. 09 3105 8237 (ma ja to klo 12–14, ti klo 10–14).
Jaa tämä artikkeli: