null Käytä vaalikonetta taiten

Käytä vaalikonetta taiten

MTV:n vaalikone näyttää, että ehdokkaissa on eroja. Testaa ja valitse suosikkisi sekä äänestä seurakuntavaaleissa.


”En äänestä, koska en tunne ehdokkaita”, tuumaa moni seurakuntavaalien alla. Juuri siksi on ­olemassa vaalikone.
Esse seuloi vaaliehdokkaiden vastauksia. Kannatan naisten pappeutta -kysymykseen vastasi kielteisesti 5,5 prosenttia vastaajista eli vajaa parikymmentä espoolaista ehdokasta. Heistä suurin osa on ehdolla Yhdessä matkalla -listoilla. Vaalikoneeseen vastanneita oli viime viikon lopulla yhteensä 291.

MTV Uutisten vaalikone kysyy 30 kysymystä. Esse valitsi niistä kolme ja kävi läpi Espoon suomenkielisten ehdokkaiden vastaukset. Kävi ilmi, että useilla ehdokaslistoilla ei ole yhtenäistä linjaa. Yllä olevasta grafiikasta näet listojen keskiarvoisen vastaustuloksen. Se ei kerro koko totuutta. Käytä vaalikonetta, tutustu ehdokkaisiin!

Tässä vinkkejä: hae koneella oma seurakuntasi. Kotiisi tullut vaalikirje kertoo, mihin seurakuntaan kuulut, ellet muista sitä.
Vastaa vaalikoneen kysymyksiin. Saat näkyviin kolmen ehdokkaan kärjen. Huomaa, että vaalikoneessa ei ole mahdollista klikata nappia: tämä kysymys on minulle tärkeä. Listan kärkeen noussut ehdokas saattaa olla jossain tärkeässä kysymyksessä kanssasi eri mieltä. Lue siis ehdokkaan kommentit ja perustelut läpi.
Palaa vielä takaisin tuloksiin ja vertaile kolmen kärkeä. Löydät melko varmasti tästä joukosta ehdokkaan, jonka ajatuksia kannatat.

Mutta voitko olla varma, että ehdokkaasi vaalilistan muutkin ehdokkaat ajattelevat samoin? Asia kannattaa tarkistaa, sillä jos suosikkisi ei pääse läpi, saman listan toinen ehdokas saattaa menestyä. Antamasi ääni kasvattaa listan äänimäärää ja vain ääniharavat tulevat valituiksi.
Vertaile ehdokkaiden näkemyksiä seuraavasti. Klikkaa: Hae tulokset -ikkunaa ja valitse: Kaikki. Saat näkyviin kaikki ehdolla olevat, jotka ovat täyttäneet vaalikoneen.


www.mtv.fi/uutiset/vaalikone

www.seurakuntavaalit.fi


Mitäs me evankeliset

MTV:n Uutisten tuottaja Sami Ruokangas lupasi (Esse 41/9.10.), että seurakuntavaalikone vähentää herätysliike- ja puoluetaustojen piilottamista ”hämärien ehdokaslistanimien taakse”.
Pian kävi ilmi, että huomiota herättävän moni ehdokas oli valinnut herätysliiketaustaa selvittävän kysymyksen vastaukseksi evankelisuuden.
Moni kuvitteli, että evankelisuus tarkoittaa evankelis-luterilaista kirkkoa ja ihka omaa seurakuntaa. Kyseessä on kuitenkin kirkon herätysliike, jonka pääuoma ei hyväksy pappisviran avaamista naisille.

Lisäksi kävi ilmi, että kaikkien vastaukset eivät olleet tallentuneet vaalikoneeseen.
Kirkkohallituksessa ei nähty muuta keinoa kuin avata jo suljetun vaalikoneen vastaukset uudestaan ehdokkaiden muokattaviksi aina vaalipäivään 9.11. saakka.

Essen toimituksessa pantiin merkille, että moni vaalikoneeseen vastannut ehdokas on ohittanut herätysliiketaustaa koskevan kysymyksen kokonaan. Joukossa on myös sellaisia, joiden herätysliiketausta on toimituksen tiedossa.
Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisen liikkeen ilmoittaa hengelliseksi taustayhteisökseen vain kolme espoolaista ehdokasta.
Kuten Ruokangas totesi, myös kysymyksen ohittaminen on kannanotto, joka kertoo ehdokkaasta.

Taneli Kylätasku


Kahdet vaalit yhdellä kertaa

Vaalipaikalla äänestäjä saa käteensä kaksi vaalilippua. Oranssilla lipulla annetaan ääni seurakuntaneuvoston vaalissa. Valkoiseen lippuun äänestäjä kirjoittaa kirkkovaltuutetun ehdokasnumeron.
Espoon ja Kauniaisten seurakunnissa pidetään siis kahdet vaalit samalla kertaa.

Seurakuntaneuvosto päättää oman seurakuntansa toiminnasta ja talousarviorahojen käytöstä. Se valitsee myös seurakunnan työntekijät. Lapsityö, nuorisotyö, vanhustyö ja diakoniatyö painotuksineen kuuluvat seurakuntaneuvostojen toimialaan.
Yhteinen kirkkovaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymässä. Sillä on käytännössä samanlainen valta kuin kaupunginvaltuustolla kunnallisella puolella.

Yhteinen kirkkovaltuusto päättää seurakuntayhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista.
Kirkkovaltuusto jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken. Se valitsee jäsenet yhteiseen kirkkoneuvostoon, joka toimii seurakuntien ”kaupunginhallituksena”.

Äänestämällä seurakuntavaaleissa vaikutat myös koko kirkon tulevaisuuteen.
Vaaleilla valitut luottamushenkilöt valitsevat maallikkojäsenet kirkolliskokoukseen, joka päättää kirkon yhteisistä linjauksista, kirkon taloudesta ja kirkkolain sekä muiden kirkon yhteisistä säädöksistä.

Esse

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.