null Kazaniin rakennetaan kirkkoa suomalaisten rahoituksella

Kazanin uusi kirkko nousee etualalla näkyvän rakennuksen paikalle. Takana näkyy talvella valmistunut seurakuntasalisiipi.

Kazanin uusi kirkko nousee etualalla näkyvän rakennuksen paikalle. Takana näkyy talvella valmistunut seurakuntasalisiipi.

Kazaniin rakennetaan kirkkoa suomalaisten rahoituksella

Venäjän Tatarstanissa sijaitsevaan Kazaniin rakennetaan luterilaista kirkkoa. Suurin osa rahoituksesta tulee Suomesta luterilaisilta seurakunnilta, järjestöiltä ja yksityishenkilöiltä.

Hanke on tällä hetkellä lähes puolivälissä. Kirkon seurakuntasalisiipi on saatu valmiiksi. Seuraavaksi puretaan aiemmin kirkkona toiminut talo ja rakennetaan sen paikalle varsinainen kirkkosali. Kirkon kustannusarvio on 355 000 euroa. Tällä hetkellä tarvittavasta summasta on koossa hieman yli 100 000 euroa.

– Kirkon olisi tarkoitus valmistua ensi vuoden jouluun mennessä. Periaatteena on, että kirkkoa rakennetaan sitä mukaa kun varoja tulee, kertoo yhdyshenkilönä hankkeessa toimiva Sakari Pinola.

Hänen mukaansa Kazanin seurakunnassa on tällä hetkellä hieman yli sata jäsentä. Se kasvaa nopeasti ja tarvitsee siksi uudet tilat.

Sunnuntaina 3.8. kaikissa Suomen luterilaisissa kirkoissa kerätään kolehti kirkkohankkeelle. Pinola odottaa sen tuottavan noin 70 000 euroa.

Kirkon rakentamista tukee säännöllisesti neljä suomalaisseurakuntaa ja lukuisia yksityishenkilöitä. Helsingin seurakunnat päätti viime vuonna lopettaa hankkeen tukemisen, koska Inkerin kirkko ei hyväksy naispappeutta ja suhtautuu seksuaalivähemmistöihin kielteisesti.

Inkerin kirkko ja sen seurakunnat saavat vuosittain tukea Suomesta satoja tuhansia euroja. 93 suomalaisseurakunnalla – esimerkiksi Hämeenkylän, Tikkurilan ja Vantaankosken seurakunnilla – on ystävyysseurakunta Inkerin kirkossa. Inkerin kirkkoa tukevat myös lähes kaikki kirkon viralliset lähetysjärjestöt ja muun muassa Herättäjä-Yhdistys.

Pinola arvioi, että useimmat Inkerin kirkon seurakunnista ovat riippuvaisia suomalaisten tuesta. Monet niistä, kuten esimerkiksi Vantaankosken ystävyysseurakunta Skuoritsa, ovat pieniä ja köyhiä.

– Jos tapahtuu mitä tahansa yllättävää, vaikka vesiputki hajoaa, ne eivät selviä ilman apua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.