Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) pitää riittämättömänä sitä, miten Suomi omassa ulkopolitiikassaan ottaa huomioon uskonnonvapauden.
Kristillisdemokraatit: Suomen on laadittava ulkopolitiikkaa sitova uskonnonvapausstrategia
Kansanedustaja Antero Laukkasen mielestä Suomen on uskallettava puhua vaikeista asioista merkittävienkin kauppakumppaneiden kanssa.
Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vaatii, että Suomi laatii uskonnonvapausstrategian, jonka tavoitteena on edistää uskonnonvapautta maan ulkosuhteissa.
– Suomen ulkopolitiikka on vahvasti ihmisoikeusperusteista. Siinä on keskitytty hyvin paljon naisten ja tyttöjen oikeuksiin. Uskonnonvapaus ja siihen liittyvät ihmisoikeuskysymykset ovat jääneet taka-alalle, sanoo kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Antero Laukkanen.
– Uskontojen väliset ristiriidat ovat tällä hetkellä merkittävä syy eri konflikteihin. Suomi toimii kahdenvälisissä suhteissa myös tällaisten maiden kanssa, joissa uskonnonvapaustilanne on heikko, joten ulkopolitiikan tulisi perustua siihen, että Suomella on selkeä uskontopoliittinen strategia. Tämän strategian tulee olla sidottu ihmisoikeuksiin, hän sanoo.
Kiinassa taas on sikäli käsittämätön tilanne, että siellä jopa valtion itsensä hyväksymiä uskontokuntia on ruvettu rajoittamaan.
Uskonnonvapaustilanteen kannalta ongelmallisia maita ovat Laukkasen mukaan esimerkiksi Kiina, Intia ja Iran.
– Lisäksi Venäjällä on aika vahva yhden uskonnon suosimisjärjestelmä, ja monien maailmanlaajojen kirkkokuntien toimintaa on rajoitettu. Kiinassa taas on sikäli käsittämätön tilanne, että siellä jopa valtion itsensä hyväksymiä uskontokuntia on ruvettu rajoittamaan. Tämä huolestuttaa ihmisoikeusaktivisteja todella paljon, Laukkanen sanoo.
Hän kertoo seuranneensa myös Iranin tilannetta hyvin huolestuneena.
– Ajatellen kristittyjen asemaa Iranissa Suomen täytyisi nykyistä rohkeammin ottaa kantaa ihmisoikeusloukkauksiin niissä rajoissa kuin itsenäisten maiden sisäisiin asioihin on mahdollista puuttua, Laukkanen sanoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Moni turvapaikanhakija vetoaa uskonnolliseen vainoon – joukossa kristityksi kääntyneitä, Jehovan todistajia ja Gülen-liikkeen jäseniä
AjankohtaistaSuomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on laskussa. Viime vuonna jätettiin 2 467 uutta turvapaikkahakemusta.