null Kehitysavun karsiminen on hyvä

Puheenvuorot

Kehitysavun karsiminen on hyvä

Kirkko ja kaupungissa (8.7.) valitettiin kehitysavun rajua karsintaa.

Kirkon Ulkomaanapu on hajauttanut toimintaansa 20 maahan, ja säästöt edellyttävät työn lopettamista 5–7 maassa. Mitä järkeä on ollut luoda moneen maahan avustusbyrokratia pieniä projekteja varten? Tehokkaampaa olisi luoda isoja projekteja kohtuullisella byrokratialla muutamaan maahan.

Myös Fida joutuu lopettamaan toimintansa monessa maassa ja irtisanomaan kymmeniä työntekijöitä Suomessa. Ovat siis luoneet kehitysapurahoilla mittavan byrokratian Suomeen ja joutuvat nyt karsimaan siitä osan, hyvä.

Miksi meillä on monta järjestöä hoitamassa kehitysyhteistyötä? Olenkin epäillyt, että kehitysapurahoista melkoinen osa jää kotimaisen byrokratian pyörittämiseen. Suuret rahat valutettuina monen kuormasta syövän organisaation läpi muuttuvat kohdemaassa hyödyttömiksi puroiksi.

Ehdotan, että järjestöt fuusioituvat keskenään, saneeraavat henkilökuntansa minimiin ja toimittavat ulkomaille vain suomalaisia tuotteita, ei missään tapauksessa rahaa, jolla on tapana muuttua aseiksi ja loistoautoiksi.

Moni nälkäinen kehitysmaalainen varmaan mielellään söisi ne juustot, joita nyt ei voi viedä Venäjälle. Suomalaiset kirjapainot voivat painaa oppikirjoja. Mahdollisuuksia on vaikka minkä verran.

Arto Dorsén
Insinööri

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.