null Keikka-apu auttaa ikäihmisiä

Christer Levlin haluaa hyödyntää tietotekniikkataitojaan neuvomalla ikäihmisiä netinkäytössä. Palkaksi hän saa mielihyvää. Kuva: Karoliina Ek

Christer Levlin haluaa hyödyntää tietotekniikkataitojaan neuvomalla ikäihmisiä netinkäytössä. Palkaksi hän saa mielihyvää. Kuva: Karoliina Ek

Keikka-apu auttaa ikäihmisiä

Espoon seurakuntayhtymän kolmevuotisen nuorten ja vanhusten syrjäytymisen ehkäisyprojektin ensimmäiset hankkeet ovat käynnistyneet.

Kesäkuun alussa työnsä aloittanut projektista vastaava Tomi Oravasaari kertoo, että seurakunnilta on tullut hyviä aloitteita.

”Nyt on hyväksytty rahoitus seitsemälle seurakunnan hankkeelle, ja lisää aloitetaan kun hankesuunnitelmat täsmentyvät”, hän sanoo.

Seurakuntayhtymän projektista rahoitetaan myös Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n vapaaehtoistoiminnan kehittämishankkeen Santran osana luotua Keikka-apupalvelua.

”Tälle vuodelle olemme turvanneet Keikka-aputoiminnan koordinaattorin palkkakulut ja olemme mukana myös kehittämässä toimintaa”, sanoo Oravasaari.

Keikka-aputoiminnan malli on saatu HelsinkiMissiosta, ja yhteistyökumppaneita ovat myös muun muassa Punaisen Ristin Espoon ystävävälitys ja Espoon kaupungin vanhusten palvelut.

Keikka-apu on vapaaehtoisten verkosto, joka tarjoaa kotona asuville yli 65-vuotiaille kertaluontoista tukea arjessa selviämiseksi. Keikka-auttajat eivät tee julkisen sektorin kotihoidon piiriin kuuluvia hoivatöitä eivätkä yritysmuotoisia tehtäviä, kuten siivousta.

Apu on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille, kotona asuville ikäihmisille ja sitä on aluksi tarjolla Suur-Leppävaaran ja Espoon keskuksen alueilla asuville, kotihoidon piirissä oleville. Toimintaa laajennetaan sitä mukaa kuin uusia vapaaehtoisia koulutetaan.

Raili Kokko-Peltonen, 75-vuotias aviomiehensä omaishoitaja, sai kotihoitajalta vinkin Keikka-avusta.

”Jäin työelämästä pois silloin, kun tietokoneet olivat vasta tekemässä tuloaan. Olin hankkinut kotiin tietokoneen, mutta se oli vuosia käyttämättömänä. En oikein saanut itsekseni otetta koko asiaan”, Kokko-Peltonen kertoo.

Hän ajatteli, että esimerkiksi laskujen maksaminen nettipankissa helpottaisi hänen arkeaan. Nyt hän on myös lueskellut lehtiä netissä saatuaan tietokoneopastusta Christer Levliniltä.

”Iäkkäät ihmiset pyytävät neuvoa netin perusasioissa, kuten sähköpostin käyttämisessä”, Levlin kertoo.

”Opittuaan netinkäytön ihmiset ovat löytäneet sieltä arkista iloa, esimerkiksi olleet yhteydessä kauempana asuviin lapsiinsa, ostaneet teatterilippuja tai etsineet tietoja matkakohteista.”

Christer Levlinille Keikka-apu sopii eläkepäivien vapaaehtoistyöksi hyvin.

”Pidän siitä että voin auttaa muita asioissa, jotka itse hallitsen oltuani tietotekniikka-alalla töissä. Keikkaluonteisuus on minulle mieleen. Etsin vapaaehtoisten sivuilta minulle luontevat keikat, otan yhteyttä koordinaattoriin ja hän välittää avun tarvitsijan tiedot”, Levlin kertoo.

Keikka-avun vapaaehtoisten apua ikäihmisille välittää koordinaattori Milla Koski.

”Tavoitteena on käytännön avun lisäksi ikäihmisen yksinäisyyden lievittäminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Toiminta lisää sekä ikäihmisen että vapaaehtoisen osallisuutta ja vaikuttaa siten myönteisesti paikallisyhteisöön”, Koski sanoo.

Seuraavat koulutukset järjestetään Espoon keskuksen palvelutalossa 6. ja 12. syyskuuta, kumpanakin päivänä klo 17–19.30, sekä Tapiolassa EJY:n Yhteisötuvalla 31. lokakuuta ja 8. marraskuuta, kumpanakin päivänä klo 17–19.30. Kurssille osallistuminen ei sido mihinkään – päätös vapaaehtoiseksi ryhtymisestä tehdään kurssin jälkeen. Koulutus on maksuton.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Keikka-avun koordinaattori Milla Koski, 050 381 0999 tai keikka@ejy.fi, www.espoonvapaaehtoisverkosto.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.