null Keikkaluontoista apua tarjolla

Lehdille kyytiä! Omakotitalossa asuvilla Reijo ja Eeva Stenbäckillä on naapurin kanssa sanaton sopimus keskinäisestä avusta.

Lehdille kyytiä! Omakotitalossa asuvilla Reijo ja Eeva Stenbäckillä on naapurin kanssa sanaton sopimus keskinäisestä avusta.

Keikkaluontoista apua tarjolla

Seurakuntien ja järjestöjen ­vapaaehtoiset auttavat kotona asuvia ikäihmisiä arjen askareissa.

Pohjois-Espoon Niipperissä yli 30 vuotta asuneet Eeva ja Reijo Stenbäck haluavat asua tutussa omakotitalossa niin kauan kuin se on mahdollista. Stenbäckien onneksi naapuriapu toimii, ja lähipiirin kanssa on tehty puolin ja toisin yhteistyö- ja avunantosopimus.
”Silti katselemme aina silloin tällöin asuntomainoksia ja pohdimme, minkälainen asunto sopisi meille joskus paljon myöhemmin”, Reijo Stenbäck kertoo.

Aktiivinen ja liikunnallinen eläkkeellä oleva pariskunta hoitaa itse kaikki omakotitalon työt, mutta tarvittaessa rankkoihin töihin löytyy apua. Naapurin kanssa on syntynyt sanaton sopimus lumitöiden jakamisesta.
”Kun lunta tulee taivaan täydeltä ja kinokset kasvavat korkeiksi, naapurimme on pyytämättä aurannut pihamme omalla lumiaurallaan. Kun lunta tulee vähemmän, me puolestamme kolaamme lunta myös naapurin alueelta”, Stenbäckit kertovat hymyillen.
Espoon kaupungin kotihoito tukee ikäihmisten omatoimista elämää. Omakotitalon hoitoon ja kotiaskareisiin liittyviä palveluja on tarjolla vain kotihoidon säännöllisessä asiakkuudessa oleville espoolaisille.
”Tilapäisen avun tarvitsijoita ohjaamme seurakunnan ja järjestöjen keikka-avun tai yksityisten ostopalveluiden piiriin”, palvelupäällikkö Hannele Vepsäläinen kertoo.
Espoossa monet yritykset tarjoavat kotitalous-, hoiva- tai kunnossapitopalveluja. Usein nämä palvelut ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Tuomiokirkkoseurakunnan alueella toimivan Harmaat pantterit -ryhmän vapaaehtoiset tarjoavat maksutta keikkaluontoista apua esimerkiksi kodin- ja lastenhoidossa sekä digiboksin, television ja tietokoneen asennuksissa.
Leena ja Christer Nykvist ovat osallistuneet Harmaiden panttereiden toimintaan kahden vuoden ajan. Kotikäyntien aikana Christer tekee työt ja Leena hoitaa juttelupuolen.

Apua on tarvittu esimerkiksi valaisimien ripustamiseen ja niiden paikkojen vaihtamiseen, siivoamiseen, ovien saranoiden ja lukkojen hienosäätöön, television poisviemiseen ja puutarhanhoitoon.
”Mieheni on erittäin kätevä käsistään ja osaa korjata vaikka mitä. Ajattelimme, että miksi emme voisi auttaa muitakin”, Leena Nykvist kertoo.
Panttereiden auttamistyö ei ole tuntunut raskaalta, koska pyynnöt tulevat tietokoneelle ja Nykvistit voivat poimia niistä omaan aikatauluun ja taitoihin sopivat tehtävät.

Kertaluontoista apua espoolaisille tarjoaa myös Keikka-apu, mutta sen avun piiriin ohjataan asiakkaat vain kotihoidon sekä osittain diakoniatyöntekijöiden kautta.
”Juuri äsken soitin 86-vuotiaalle rouvalle ja kerroin, että hänelle tulee ruohonleikkaaja ensi lauantaina”, Keikka-avun koordinaattori Milla ­Koski kertoo.
Kun pyynnöt tulevat kotihoidon tai diakoniatyöntekijän kautta, asiakkaat ovat jollain tavalla tuttuja. Vapaaehtoistyöntekijällä on aina kontaktihenkilö, johon voi tarvittaessa ottaa yhteyttä, jos jotain yllättävää ilmenee.

Keikka-avussa on mukana yli 100 koulutettua vapaaehtoista, jotka tekevät tänä vuonna yhteensä noin 800 asiakaskäyntiä.
Espoon kotikirjasto Taika tuo tarvittaessa kirjat tai muun lainattavan aineiston kotiin. Kaupunki tarjoaa senioreille myös paljon liikuntamahdollisuuksia. Jotkut järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti harjoittavat pääkaupunkiseudulla saattaja- ja ystävätoimintaa.
Eeva ja Reijo Stenbäck ovat tyytyväisiä Kalajärvellä sijaitsevan Ruskatalon lounaspalveluun. Ruskatalon kaltaiset palvelukeskukset ovat kaupungin tarjoamia senioreiden kohtaamispaikkoja, joissa voi käydä esimerkiksi lounaalla tai kuntosalilla.

Palvelukeskuksen monipuolisesta ja edullisesta lounaasta on tullut Stenbäckeille arkisin lähes päivittäinen tapa. Toisinaan pitkä pöytä täyttyy tutuista.
”Lounas venyy nyt, kun aikaa on enemmän kuin työelämässä. Kun syö ravitsevan lounaan, heräteostokset jäävät kaupassa väliin. Tulee ostettua vain sitä, mitä todella tarvitsee”, Eeva Stenbäck kertoo.

Seniorineuvonta auttaa ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään löytämään itselle sopivat julkiset, yksityiset, järjestöjen ja yhdistysten palvelut. Soita p. (09) 816 302 65 ma–to kello 10–15, sp: seniorineuvonta@espoo.fi.

Seniorin palveluoppaan ja esitteitä ikäihmisten palveluista voi hakea kaupungin Seniorineuvonnasta (Nelikkokuja 3, Matinkylä), lähimmästä yhteispalvelupisteestä tai palvelukeskuksesta.
Tietoa Espoon Kotihoidon palveluista ja ohjausta
palvelutarpeen arviointiin p. (09) 816 33 333 arkisin kello 9-15, sp. kotihoito.arviointi@espoo.fi.

Jos tarvitset keikkaluontoista apua, ota yhteyttä oman seurakunnan diakoniatyöntekijään. Tuomiokirkkoseurakunnan alueella Harmaat Pantterit puh. 050 434 1069 (viestin voi jättää puhelinvastaajaan), sp. hpantterit@gmail.com.

Jos harkitset Pantteriksi ryhtymistä, ota yhteyttä diakoniatyöntekijä
Anni Vanhaseen
puh. 050 438 0189.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.