null Kelpaanko minä? Nuoret aikuiset haastavat piispa Tapio Luoman keskusteluun

Nina Vuorinen ja Salla Nokelainen kutsuvat puhumaan ajankohtaisista teemoista. Puhekumppaniksi Leppävaaran kirkolle saapuu 25.9. myös Espoon piispa Tapio Luoma.

Nina Vuorinen ja Salla Nokelainen kutsuvat puhumaan ajankohtaisista teemoista. Puhekumppaniksi Leppävaaran kirkolle saapuu 25.9. myös Espoon piispa Tapio Luoma.

Kelpaanko minä? Nuoret aikuiset haastavat piispa Tapio Luoman keskusteluun

Leppävaaran kirkolla kysytään piispalta kevyesti vaikeita. Teemoja ovat yhteiskunnan suorituskeskeisyys, syrjintä ja mielenterveys.

Leppävaaran kirkolla järjestetään 25.9. tapahtuma Kelpaanko minä? – Ilta piispan seurassa.

– Aiheet koskettavat jollakin tavalla jokaista, ellei ihminen ole ummistanut silmiään. Esimerkiksi suorituskeskeisyys voi olla niin koululaisen, perheellisen kuin eläkeläisenkin kysymys, pohtii 20-vuotias opiskelija Nina Vuorinen.

Hänet ja työssäkäyvän pienten lasten äidin Salla Nokelaisen, 34, tuo paikalle illan teemat ja musiikki. Molemmat laulavat illassa esiintyvässä Leppävaaran seurakunnan Kuiske-yhtyeessä. Lisäksi Vuorinen luotsaa nuorten Liekki-bändiä.

– Musiikilla luodaan tunnelmaa iltaan. Liekki soittaa hyvänmielen kappaleita popmusiikista heavympään, summaa Vuorinen.

Musiikkikappaleiden välissä eri-ikäiset ihmiset esittävät kysymyksiä piispalle.

Ihminen kysyy itseltään: riitänkö minä?

Illan otsikkoa ”Kelpaanko minä?” Vuorinen ja Nokelainen ovat pohtineet myös omalla kohdallaan.

– En minä kysymystä piispalle esitä, vaan ehkä enemmänkin kirkolle tai Jumalalle ja toisille ihmisille, toteaa Nokelainen.

Naiset ovat yhtä mieltä siitä, että kysymys kelpaamisesta elää erilaisissa yhteisöissä, esimerkiksi perheessä, työyhteisöissä ja kaveriporukoissa.

Nokelainen ja Vuorinen kokevat tulevansa omissa lähiyhteisöissään hyväksytyiksi. Silti heidän mielestään syrjinnän teemoja on hyvä käsitellä.

– Nykyään pitää olla yksilöllinen, mutta samaan aikaan, jos joku on liian erottuva, sitä ei aina katsota hyvällä, sanoo Vuorinen.

Täytyykö olla tietynlainen, että kelpaa?

Syrjinnästä Nokelaiselle ja Vuoriselle tulevat mieleen median kuumat perunat maahanmuuttajat ja seksuaalivähemmistöt.

– Ovatko kaikki kirkkoon tervetulleita niin kuin sanotaan? Miten Raamattua tulisi nykyisin tulkita, kun toisaalla sanotaan, että kaikki ovat samanarvoisia, mutta yksittäisissä kohdissa määritellään, millainen täytyy olla? Täytyykö olla tietynlainen, että kelpaa? kysyy Nokelainen.

Tähän raamatuntulkintaan liittyvään kysymykseen he haluaisivat kuulla piispan näkemyksen.

Illan kolmas teema on mielenterveys. Naiset toivovat, että aiheesta puhutaan avoimesti ja leimaamatta.

– Jos jollakin on mielenterveyteen liittyviä haasteita, ei tule ajatella, että hänessä on jotakin vialla. Jokaisella on jossakin vaiheessa vaikeaa. Kukaan ei ole tässäkään asiassa täydellinen, pohtii Vuorinen.

Raskaista teemoista huolimatta Vuorinen ja Nokelainen odottavat virkistävää iltaa.

– Uskon, että saamme aikaan positiivista keskustelua vaikeista aiheista. Lähdemme parantamaan asioita. Toivon, että kaikki iltaan osallistujat ajattelisivat pois lähtiessään, että olipa kiva ilta ja jäipä toiveikas fiilis, sanoo Vuorinen.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi