null Kengänkiillottaja vie sanomaa

Siistiä. Seppo Haario kiitti Henri Hallanoron kengänkiillotuksen jälkeä ja kehui Munkkivuoren ostoskeskustempauksen tunnelmaa leppoisaksi.

Siistiä. Seppo Haario kiitti Henri Hallanoron kengänkiillotuksen jälkeä ja kehui Munkkivuoren ostoskeskustempauksen tunnelmaa leppoisaksi.

Kengänkiillottaja vie sanomaa

Urbaani unelma -tapahtuma kokosi kristittyjä eri seurakunnista ja järjestöistä palvelemaan.

Teksti Ulla Pitkänen
Kuva Jani Laukkanen

Munkkivuoren ostoskeskuksen pihassa Seppo Haario ihastelee vastakiillotettuja kenkiään ja kehuu, että ne ihan loistavat.

– Näistähän voisi katsoa peilikuvaansa, Haario kiittää.

Kengät on kiillottanut Henri Hallanoro , 29, joka on ollut järjestämässä Kotiryhmäverkosto-yhteisön tempausta ostoskeskuksen pihaan. Paikalla on myös pari vapaaehtoista Munkkiniemen seurakunnasta.

Ostoskeskuksen tapahtuma oli osa pääkaupunkiseudun Urbaani unelma -tempausta, joka järjestettiin viime viikon keskiviikosta lauantaihin. Noin kolmesataa vapaaehtoista neljästätoista eri seurakunnasta ja kristillisestä järjestöstä jalkautui jälleen ympäri Helsinkiä ja Espoota.

Tavoite oli sama kuin edellisinä viitenä vuotena: välittää viestiä rakastavasta Jumalasta käytännön tekojen avulla. Olennaista on myös, että kristityt toimivat yhdessä yli seurakuntarajojen. Palveluiden kirjo vaihteli polkupyörien huollosta ulkoiluun vanhainkodin asukkaiden kanssa sekä rukouspalveluun Esplanadin ja Vanhankirkon puistoissa.

Munkkivuoren ostoskeskuksen pihassa palvelupisteisiin riittää jonoksi asti tulijoita: esimerkiksi kahville, verenpaineen mittaukseen ja käsien hoitoon. Myös rukouspalveluteltassa käydään. Tunnelmaa luo pop-jazz-kantelisti Ida Elina .

Jotkut kysyvät, miksi tällaista tehdään ja kiittävät ideaa hyväksi. Jonkin verran käydään haastaviakin keskusteluja.

Henri Hallanoro sai tietää Urbaanista unelmasta vuonna 2008. Hän kuuli Jäähallin iltatilaisuudessa käytännön tempauksista ja lähti itse mukaan palvelemaan kahden vuoden kuluttua.

– Kuulin Kotiryhmäverkoston entisen pastorin Jorma Karangon innostavan puheenvuoron kenkienkiillotuksesta. Se vertautui mielessäni siihen, miten Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Se kuulosti hienolta tavalta palvella.

Hallanorosta tuli pian Kotiryhmäverkoston vastuuhenkilö Urbaanissa unelmassa. Hän toimii myös yhteyshenkilönä muihin tempauksen seurakuntiin ja järjestöihin.

Henri Hallanoro kokee olevansa omalla paikallaan juuri niin sanotussa palveluevankelioinnissa.

– Painopiste on siinä, että tehdään hyvää ihmisille, ja se herättää usein keskustelua. Siinä ei koe tyrkyttävänsä uskonasioita, mutta palvellessa tulee usein luontevia tilanteita kertoa uskostaan ja siitä, miksi tällaista tekee.

– Jumalan käsiin jää, mihin pieni hyvä teko voi kohtaamisessa ja ihmisen elämässä johtaa.

Kotiryhmäverkoston työntekijä Antti Pesonen sanoo Urbaanin unelman idean palveluevankelioinnista olevan Verkostonkin näyn mukaista. Erityisesti halutaan myös olla mukana seurakuntien yhteistyössä.

Valtaosa tempaukseen osallistuneista seurakunnista oli vapaista suunnista. Pääkaupunkiseudun evankelisluterilaisen kirkon seurakunnista olivat mukana vain Pitäjänmäen ja Leppävaaran seurakunta.

– Samaa Herraa ja lähimmäisiämme kuitenkin palvellaan yli mahdollisten oppierojen, sanoo Pitäjänmäen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tuula Nurminen . Hän organisoi seurakunnassa Urbaania unelmaa.

Pitäjänmäkeläiset olivat muun muassa torstaina Pitäjänmäen S-marketin edessä. Seurakunnan bändi musisoi ja tarjolla oli Munkkivuoren tapaan esimerkiksi kahvia ja hierontaa.

Lauantaina pitäjänmäkeläisiä liittyi leppävaaralaisten joukkoon kauppakeskus Sellon Ratsutorille. Kävijöitä ihastutti, että kaikki oli ilmaista, kuten päänhieronta laitteella ja pyörähuolto. Hyviä keskusteluja syntyi ja myös kipeiden tuntojen purkamista uskoon tai seurakuntaan liittyen.

– On hienoa, että uskovat näkyvät ympäri kaupunkia samoina päivinä, Nurminen summaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.