null Kepeästi rakkaudesta

Sähköä ilmassa. Ella (Minna Maasola) ja Stigu (Mikko Nousiainen) joutuvat yllättäen yhteiseen työprojektiin.

Sähköä ilmassa. Ella (Minna Maasola) ja Stigu (Mikko Nousiainen) joutuvat yllättäen yhteiseen työprojektiin.

Kepeästi rakkaudesta

Mainostoimiston uraohjus Stigu ja vintage-vaateyritystä perustava Ella kohtaavat sattumalta kuntosalilla. Pienen silmäpelin jälkeen sitoutumista kaihtava Ella ehdottaa Stigulle 45 minuuttia kestävää seksiä asunnollaan kerran viikossa. ”Ei mitään kriiseilyä eikä vaiheilua, vaan pelkkää hyvää seksiä”, Ella toteaa tomerasti. He toimivat sopimuksen mukaan, mutta kuten arvata saattaa, toinen heistä alkaa haluta suhteelta enemmän.

Hannamaija Matilan ja Laura Immosen käsikirjoittama ja Mikko Kuparisen ohjaama Rakkauden rasvaprosentti etenee tyypillisen romanttisen komedian tapaan. Onkin ollut rohkea veto Kupariselta ohjata ensimmäinen pitkä elokuvansa tyylilajissa, jota ei turhan paljon ole Suomessa viljelty.

Elokuvan perustana on lämmin huumori. Ellaan ihastunut Stigu näkee tilaisuutensa naisen sydämen valloittamiseksi tulleen, kun he joutuvat yllättäen tekemään yhdessä Väestöliitolle mainosta kestävästä parisuhteesta. Mainosta päädytään tekemään keskelle savolaista maalaismaisemaa, eukonkannon MM-kisoihin Sonkajärvelle. Paljastuu, että Stigu on sieltä kotoisin, ja pari törmää kisoissa Stigun onnellisen oloisiin vanhempiin ( Kaija Pakarinen ja Antti Virmavirta ). Lupsakka isä lausuu tapaamisessa tärkeän elämänviisauden: ”Ei häviö ole häppee mutta luovuttaminen on.”

Komedian pariskuntaa näyttelevät Minna Maasola ja Mikko Nousiainen sopivat mainiosti rooleihinsa. Maasola pystyy luomaan kuvan vahvasta, rakkaudessa aiemmin pettyneestä naisesta ja Nousiainen ikuisen poikamiehen rooliin muutosta hakevasta miehestä.

Ystäväpiiri aiheuttaa heille omat paineensa parinhakuineen ja perheenperustamisineen. Kun esimerkiksi Stigun paras ystävä Karri ( Kristo Salminen ) kertoo tulevansa pian isäksi, jo seuraavassa tapaamisessa tuntuvat yhteiset puheenaiheet olevan vähissä. Voi kuvitella, että erityisesti tietyssä elämänvaiheessa olevien on helppo samastua elokuvan tarinaan ja ihmisiin.

Rakkauden rasvaprosentissa tuodaan myös esiin työelämän kuormitukset, jotka voivat haitata parisuhteen muodostamista. Mainostoimistossa on annettava joka hetki kaikkensa, mitattava jopa rasvaprosenttinsa, muuten saa huomata jääneensä sivuraiteelle. Yrittäjäksi ryhtyminen taas ei onnistu ilman tarkkoja suunnitelmia, ja silloin parisuhde saa jäädä toiselle sijalle.

Tästä huolimatta elokuva säilyttää tyylilajinsa loppuun asti, ja sen katsottuaan olo tuntuu kevyeltä ja toiveikkaalta. Ehkä jotain tällaista kaipaa ahdistavien taantumauutisten keskellä.

Marjo Kytöharju
Mikko Kuparinen: Rakkauden rasva-prosentti. Elokuvateattereissa 21.12.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.