null Kesäkahvila Brita työllistää nuoria Laajasalossa

Sanni Koukku (vas.) ja Sonja Nurminen saivat kesätöitä pariksi viikoksi Laajasalon keskustaan avatusta kahvilasta.

Sanni Koukku (vas.) ja Sonja Nurminen saivat kesätöitä pariksi viikoksi Laajasalon keskustaan avatusta kahvilasta.

Hyvä elämä

Kesäkahvila Brita työllistää nuoria Laajasalossa

Helsingin kaupunki tukee nuorten kesätyöllisyyttä maksamalla osan palkkakuluista. Laajasalo-Degerö-seura otti tarjouksesta kopin ja perusti kesäkahvilan.

Kahvilan pyörittäminen ei ole Sonia Nurmisesta, 16, kovin raskasta.

– Vaikka tulisi ysiin töihin, se on helpompaa kuin koulun kasin aamut.

Nurminen ja Sanni Koukku, 16, työskentelevät kesäkuussa kaksi viikkoa Laajasalo-Degerö-seuran kesäkahvila Britassa. He ovat yhdeksäsluokkalaisia, joille Helsingin kaupunki on myöntänyt kesätyösetelin. Kaupunki maksaa nuoren palkkakustannuksista 300 euroa, kun työnantaja maksaa nettopalkkaa vähintään 335 euroa kymmeneltä päivältä. Hankkeen tarkoitus parantaa nuorten työllistymistä.

Ensimmäisinä työpäivinään Nurminen ja Koukku ovat saaneet opetella monia asioita. Ei esimerkiksi ole yhdentekevää, miten tuotteet ovat esillä.

– Myyntitiskin ulkonäkö vaikuttaa ostoihin, Nurminen selittää.

Hinnat ainakin ovat kohtuulliset: pulla ja kahvi irtoaa kolmella eurolla, tee ja pala piirakkaa kahdella.

 

Me lähdimme tähän mukaan, koska halusimme tehdä hyvää.

 

Kesätyöseteli on tämän vuoden uutuus. Hankkeessa on mukana 26 koulua, ja seteli on jaettu reilulle 2000 ysiluokkalaiselle. Kyseessä on Helsingin kaupungin kaksivuotinen kokeilu, johon ainakin kesäkahvila Britaa luotsaava Laajasalo-Degerö-seuran puheenjohtaja Tarmo Timonen on tyytyväinen.

– Me lähdimme tähän mukaan, koska halusimme tehdä hyvää, Timonen toteaa.

Kahvila sijaitsee Laajasalon ostoskeskuksen ja kirkon välillä olevassa Ylistalossa, joka on kesäisin usein tyhjillään. Timonen halusi ottaa talon hyötykäyttöön ja antaa nuorille mahdollisuuden päästä töihin. Kahvila työllistää kaikkiaan 17 nuorta pitkin kesää. Nuorten työrupeamat ovat kaksiviikkoisia, ja niiden aikana tehdään joka arkipäivä kuusi tuntia töitä. Työhakemuksia kahvilaan tuli yli 70, ja haastatteluun otettiin 30 hakijaa.

Nuoret hoitavat itse myös kioskin markkinointia. Bussipysäkillä on jaettu mainosflaiereita ja julkisille ilmoitustauluille on viety julisteita. Työ ei ole ollut turhaa: ensimmäisinä päivinä asiakkaita on ollut useita kymmeniä.

– Täällä käy jo vakiopappoja aamukahvilla, Timonen hymyilee.

 

Täällä käy jo vakiopappoja aamukahvilla.

 

Kahvilatiskille tullut Marja-Riitta Männistö on kesäkahvilasta innoissaan. Hän tuli kahvilaan huomattuaan bussipysäkille väriliiduilla tehdyn mainoksen.

– Voi, mitä kaikkea hyvää täällä on!

Männistö pitää kaupungin kesäsetelihanketta hyvänä. Hänestä nuorten on saatava töitä. Tiskin takana häärivät työntekijät ovat samaa mieltä.

– Kyllä työnantaja varmaan palkkaa mieluummin sellaisen hakijan, jolla on kesätyöseteli, Sanni Koukku pohtii.

Kesäkahvila on Koukun ensimmäinen kunnon työpaikka. Kahden viikon työrupeama tuntuu hyvältä, ehtii lomaillakin. Hyvä puoli kesätyössä on myös se, ettei unirytmi mene aivan sekaisin.

– Tästä saa palkan lisäksi myös kokemusta tulevia työpaikkoja varten.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.