null Kesäksi kuntoon dopingilla

Kolmekymppisten kaupunkilaisten harrastus. Naiset suosivat pillereitä, joiden avulla keho muuttuu solakaksi ja urheilulliseksi. Kuva: Frank Chmura / Lehtikuva

Kolmekymppisten kaupunkilaisten harrastus. Naiset suosivat pillereitä, joiden avulla keho muuttuu solakaksi ja urheilulliseksi. Kuva: Frank Chmura / Lehtikuva

Kesäksi kuntoon dopingilla

Yhä useampi nainen kuntoilee laittomien aineiden voimalla. Lapsettomuus ja rytmihäiriöt tulevat kaupanpäällisiksi.

Kolmekymppinen ”Milla” asuu kaupungissa. Hänellä on ammattikoulutus ja työ, josta maksetaan kivasti. Vapaa-aikanaan Milla käy salilla ja hengaa kavereidensa kanssa.
Kuvitteellinen Milla on sosiologi Tuuli Salospohjan mukaan tyypillinen dopingia ottava nainen. Dopinginkäyttöön lisensiaatintutkimuksessaan pureutuneen Salospohjan mukaan käyttäjien määrä on kasvussa. Yhä suurempi osa heistä on naisia.
Salospohja arvioi, että noin 30 000 suomalaista liikunnanharrastajaa tehostaa treeniään dopingilla. Heitä on enemmän kuin riihimäkeläisiä.
– Suuntaus on kasvava. Kiivas elämänrytmi ja nuoruuden ihannointi yhdessä median syöttämän ihannekehonkuvan kanssa ovat lisänneet käyttöä. 
Salospohjan mukaan perinteiset hormonit ovat lähinnä lihasmassaa kasvattavien miesten juttu. Suurin osa dopingin käyttäjistä kuuluu tähän ryhmään.
Naiset syövät pääasiassa klenbuterolia ja efedriiniä pillereinä. Ne auttavat saavuttamaan urheilullisen, rasvattoman kehon. Suomalaisesta käyttäjäkunnasta tiedetään kuitenkin melko vähän.


Noin 30 000 suomalaista liikunnanharrastajaa tehostaa treeniään dopingilla. Heitä on enemmän kuin riihimäkeläisiä.

Dopingin sivuvaikutukset tulevat tutkimusten mukaan naisille nopeammin kuin miehille, ja ne ovat heille pysyvämpiä. Naisten suosiman efedriinin haittavaikutuksia ovat muun muassa sydämen rytmihäiriöt ja päänsärky. Anaboliset hormonit aiheuttavat kuukautishäiriöitä sekä klitoriksen ja parran kasvua. Hormoneita nauttivilla miehillä taas rintarauhaset paisuvat, kivekset surkastuvat ja impotenssi voi vaivata.
Anaboliset hormonit voivat aiheuttaa myös psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta. Vieroitusoireita ovat esimerkiksi masentuneisuus, syömishäiriöt ja seksuaalisen halukkuuden väheneminen.
Dopinginkäyttäjät keskustelevat internetissä vilkkaasti aineista. Kun puheenaiheena on käytön lopettaminen, yhtenä syynä mainitaan perheenperustaminen.
 
Siittiöt kuolivat. Siinä syy, miksi alle kolmekymppinen tradenomiopiskelija ”Niko” lopetti joulukuussa dopingin käytön. Hormoneita kuusi vuotta ottanut mies yrittää lasta avovaimonsa kanssa.
Niko aloitti käytön armeijan jälkeen, koska piti itseään kukkakeppinä. Reserviupseerin kaveripiiriin kuului isoja treenattuja kössejä, joilta Niko sai aineita. 
- Nämä asiat opitaan perimätietona. Hain myös internetistä tietoa. Sieltä luettuun kannattaa suhtautua varauksella, koska moni asiantunteva kommentti hukkuu muiden neuvojen sekaan. Välillä apinat neuvovat siellä toisia apinoita.
Doping muutti Nikon elämänrytmin. Viikonloppuinen juhlinta jäi, ja tilalle tulivat tiukat treenit, harjoittelua tukeva ravinto sekä lepo. Nikon tavoitteena oli päästä kehonrakennuslavoille, mutta hän hylkäsi haaveensa, kun hän näki kilpailijoiden käyttämät valtavat dopingainemäärät.
Nyt tavoitteena on täydellinen symmetria ja veistoksellisuus, vähän niin kuin kreikkalaisessa mytologiassa.
– Lihakseni näyttävät omasta mielestäni kauniilta, mutta aina sitä löytää jotain parannettavaa. Keho ei ole ikinä valmis, Niko toteaa ja ristii lihaksikkaat käsivartensa. 

Aineiden nimet vilisevät Nikon puheessa: testosteronia eli mieshormonia, nandrolonia, metandienolia, klenbuterolia. Osa aineista on tarkoitettu treenin tehostamiseen, osa haittavaikutusten minimointiin.
Sivuvaikutuksena Niko kärsi joskus päänsärystä, vähäisestä pahoinvoinnista, rintarauhasten kasvusta ja kivesten surkastumisesta. Mutta olo oli energinen ja mieli pirteä.
Niko elää yhä dopingmaailmassa, sillä hän rahoittaa korkeakouluopintonsa laittomia aineita myymällä. Hän kuvailee parinkymmenen hengen asiakaskuntaansa ”menestyviksi, koulutetuiksi ja itsestään huolta pitäviksi” miehiksi, jotka kuluttavat aineisiin 600–800 euroa 3–4 kuukauden kuurin aikana. Niko uskoo, että jokaisella kuntosalilla liikkuu aineita.
Miehen välittämät aineet tulevat pääsääntöisesti Venäjältä ja Thaimaasta. Niko paljastaa myyneensä aiemmin myös huumeita. Hän jätti ne, koska dopingista saa pienemmän tuomion, jos jää kiinni.
Entä jos dopinginmyyjä onnistuu lapsenteossa, ja kahdeksantoista vuoden kuluttua oma jälkikasvu haluaa treenata aineiden avulla?
– Yrittäisin kääntää hänen päänsä. Kyse olisi kuitenkin omasta lapsestani.
 
Viime viikolla dopinginkäyttäjille avattiin neuvontapalvelu internetosoitteessa www.dopinglinkki.fi. Sen takana on opetusministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Tarkoituksena on korjata dopingista liikkuvia virheellisiä uskomuksia tutkitulla tiedolla ja siten vähentää käytön riskejä.
– Dopinglinkin tietosisältö on tarinoita vahvempaa.  Neuvontapalvelussa asiantuntijamme vastaavat dopingaineisiin liittyviin kysymyksiin, A-klinikkasäätiön projektikoordinaattori Mia-Veera Koivisto kertoo.

Susanna Sokka

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.