null Kesäpyhimyksiä joka vaivaan - valitse tarpeesi mukaan!

Kuva: Wikimedia Commons

Kuva: Wikimedia Commons

Hyvä elämä

Kesäpyhimyksiä joka vaivaan - valitse tarpeesi mukaan!

Katolisesta ja ortodoksisesta perinteestä tutuilta suojelupyhimyksiltä on tavattu hakea apua ja varjelusta isoihin kuin pieniinkin pulmiin. Valomerkki kokosi yhteen kesäihmisen keskeisimmät pyhimykset.

Vielä on kesää jäljellä! Kukapa ei kaipaisi kesältä lepoa ja virkistystä, hyvää ruokailua, ehkäpä pientä matkustelua? Suven sulossa voisi hoitaa myös ystävyys- ja perhesuhteita tai kenties puutarhaa. Kaikissa näissäkin asioissa voi kääntyä pyhimysten puoleen.

Haussa leppoisa olo:

Jos lomat on jo lusittu, mutta olotila on silti perin nuupahtanut, voi tilanteessa kääntyä asiaan perehtyneiden pyhimysten puoleen. Pyhän Philomenan ja Äiti Marian tiedetään auttaneen ennenkin hengen väsymykseen ja toisaalta fyysistä reippautta, jopa sankarillisiin mittasuhteisiin asti, edustaa Pyhä Yrjö. Täysin toivottomissa tapauksissa suositellaan Juudas Taddeusta.

Suvisäiden armoilla:

Tänä kesänä aurinkovoiteen ylenpalttinen läträily ei ole ehkä ollut välttämätöntä, mutta sen sijaan tarpeen on saattanut tulla Johannes Kastaja: tarinoiden mukaan hän nimittäin suojaa raesateen uhkaamia. Myrskyn noustessa apua on tavattu pyytää Pyhältä Elmolta ja salamoiden räiskyessä asiantuntevaa apua antaa Tuomas Akvinolainen. Sateen suojaa voisi antaa myös Pyhä Medardus, joka legendan mukaan itse säästyi sateelta kotkan siipien suojassa. Aurinkoista säätä toivoessa lienee parasta kääntää katseet Luciaan, valon tuojaan. Jos edes vähän pilviverho repeilisi?

Perheen lomakriisit:

Kesällä on aikaa olla tiiviimmin perheen ja ystävien kanssa. Onnellisen avioliiton ja ystävyyden kysymykset ovat Valentinuksen ja Pyhän Andrean heiniä. Jos huoletonta kesäpäivää varjostaa kuitenkin hankala puoliso tai kiukuttelevat ja vastahankaiset lapset, voi olla tarpeen katsahtaa Pyhän Fabiolan tai Pyhän Monikan puoleen. Äkäisten lasten talttujaksi tiedetään Pyhä Sebastian – tai Pyhä Nikolaus, legenda joulupukin takaa.

Legendan mukaan Pyhä Laurentius, itse roviolla henkensä menettäneenä, suojelee tulelta. Tarina kertoo, että Laurentius pilkkasi pyöveleitään pyytämällä, että nämä kääntäisivät hänet toiselle kyljelleen, jotta sekin puoli paistuisi.

Grillisesongin ytimessä:

Jokaisen grillihullun kaveri on tietenkin Pyhä Laurentius, jonka valvovan silmän alla tuli ei pääse leviämään pallogrillin tai nuotiokivien ulkopuolle. Ruuanlaiton mestari on Pyhä Martta ja kylpyveden olueksi muuttanut irlantilaispyhimys Brigid Kildarelainen lienee paras kesäisen ruokajuoman varjelija. Mahdolliset suolistovaivat hoitaa sitten Formian Pyhä Erasmus eli Pyhä Elmo.

Turistina kohteessa:

Pyhä Alexius siunaa kaikkia matkalaisia ja apua reissuillensa saa myös Pyhältä Kristoforokselta. Itämaan tietäjänä mainetta niittänyt Pyhä Melkior tuntee myös matkan teon vaivat. Turistiripuliin helpotusta antanee Pyhältä Vitus, joka samalla varjelee myös kiusalliselta vuoteenkastelulta.

Klapitalkoita odotellessa:

Pyhä Simon Selootti eli Simon kiivailija suojelee monen muun asian lisäksi puunhakkaajia, joten hänestä olisi varmasti myös kaikkien risusavotoiden  ja halkohommien sankareiden sekä mökkitalkoiden uuvuttamien lomalaisten tsemppariksi.

Luontoelämyksien äärellä:

Purjehdussesongin aikaan Pyhä Brendan lienee  kiireinen, mutta vesien äärellä varjelusta voi pyytää myös Pyhältä Eustachiukselta tai Pyhältä Elmolta.  Puutarhahommista tietävät Pyhät  Fiacre, Agnes ja Dorothea Ceasarealainen. Hyvän sadon varmistaa Pyhä Sylvester.  Luontorakkaiden ja retkeilijöiden suosikki voisi olla Fransiskus Assisilainen. Käärmeitä pelkäävät kääntykööt Pyhän Patrickin puoleen.

 

Lähteet:

Katoliset suojeluspyhimykset: http://catholicsaints.info/

Jaakko Heinimäki & Katja Tukiainen: Pyhät Ystäväni (Otava 2007)

           

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.