null Keskellä urbaanikylää jo 50 vuotta

50-vuotiaan edustalla. Monet ovat vahvasti kiintyneet tähän suojeltuun ja moderniin Tapiolan kirkkorakennukseen. Yksi heistä on Leena Lemola.

50-vuotiaan edustalla. Monet ovat vahvasti kiintyneet tähän suojeltuun ja moderniin Tapiolan kirkkorakennukseen. Yksi heistä on Leena Lemola.

Keskellä urbaanikylää jo 50 vuotta

Puoli vuosisataa Tapiolan keskellä seisonut kirkkorakennus edustaa aikansa betoniestetiikkaa.

Espoon Tapiolan päivittäinen ihmisvirta kulkee kirkon viertä. Monet ovat vahvasti kiintyneet tähän suojeltuun, moderniin kirkkorakennukseen. Eräs heistä on Leena Lemola.

Lemolan lapsista kaksi on päässyt ripille ja yksi lapsenlapsi kastettu Tapiolan kirkossa. Kirkossa tulee käytyä enimmäkseen perhejuhlien yhteydessä.

Tapiolan kirkossa on paljon toimituksia. Kirkkosali on 600-paikkainen, ja siinä kuuluu myös Tapiolan vahva musiikkielämä; Kulttuurikeskus ja kirkko heijastelevat samaan veteen.

Leena Lemola sanoo todella pitävänsä kirkkorakennuksesta, ja erityisen vaikutuksen tekee kirkkosali, sen valo.

Tämä professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema, ja 1965 valmistunut kirkko pitää ovet auki ohikulkijoille – mutta ei painosta ketään.

Kirkkosali puhuttelee

Ruusuvuoren suunnittelema kirkkorakennus edustaa aikansa betoniestetiikkaa. Se on herättänyt vuosien varrella keskustelua. Lajissaan onnistunut ja suojeltu rakennus nostaa valon suureen rooliin pelkistetyssä salissa.

Ylivahtimestari Antti Ruuskanen viihtyy kirkossa, sen kirkkosali puhuttelee.

Tapiolan seurakunnassa toiminta keskittyy kirkolle. Ruuskanen vastaa kirkon palvelutyöstä. Tapiolan voimakas muutos askarruttaa kirkon työtekijöitä, kirkko on keskellä kylää täälläkin.

Kirkko hieman kätkeytyy suunnittelijansa tahdosta männikön keskelle, ”kuin tumma varjo”.

Hiljentyminen on eleetöntä.

 

Juttua päivitetty loppuosalta 30.12. 2015 kello 13:15. Siihen lisättiin Antti Ruuskasen osuus ja kuva.

Jaa tämä artikkeli: