Keskiajan nainen oli perheen pää
Työntäyteistä. Keskiajalla monet naiset elättivät itsensä käsitöillä. Satu Hovi pitelee käsissään värttinää.

Työntäyteistä. Keskiajalla monet naiset elättivät itsensä käsitöillä. Satu Hovi pitelee käsissään värttinää.

Keskiajan nainen oli perheen pää

Nainen saattoi keskiajalla tehdä päätökset perheen asioista, vaikka vaikutusmahdollisuudet perhepiirin ulkopuolella olivat vähäiset.
Naisilla ei ollut oikeustoimikelpoisuutta. Nainen ei voinut myydä omaisuuttaan tai ostaa itselleen maata, vaan kaikki omistussuhteet kulkivat lähimmän miehen kautta. Keskiaikaan perehtynyt kirjailija Satu Hovi sanoo, että naisen asema ei siitä huolimatta ollut yhtä sorrettu kuin yleensä kuvitellaan.
”Naiset vaikuttivat miestensä toimintaan ja ajatteluun. Saattoi olla, että puuro paloi pohjaan, jos mies ei tehnyt vaimonsa mieliksi.”

Toisaalta joissakin perheissä voita sai syödä ainoastaan talon isäntä. Yli jäänyt voi myytiin markkinoilla. Ruoka oli yksi keino korostaa asemaa perheessä.
Keskiajalla eläneen keskiluokkaisen naisen päivä alkoi auringonnousun aikaan. Joutenoloa ei katsottu hyvällä, ja naisten päivät täyttyivät kodin askareista ja käsitöiden tekemisestä. Monet naiset tienasivat itse elantonsa esimerkiksi käsitöitä myymällä.
”Naimisiin ei ollut kiire. Aateliset saatettiin naittaa, mutta keskiluokkainen, itsensä elättämiseen kykenevä nainen saattoi hyvin odotella sen oikean tapaamista”, Hovi kertoo.

Maaseudulta kaupunkiin muuttaneiden köyhien naisten tarina sen sijaan oli usein karu. Heillä ei ollut vastustuskykyä kaupunkilaisten tauteja vastaan eikä suvun miestä turvanaan. Köyhien naisten elämää leimasikin jatkuva turvattomuus.
Käsitys synkästä keskiajasta ei Hovin mukaan vastaa todellisuutta.
”Synkkä mielikuva on myöhempien aikakausien synnyttämä. On haluttu korostaa oman aikakauden hienoutta ja mustamaalata aiempaa.”
Kaksituhattaluvulla keskiaika on alkanut kiinnostaa ihmisiä uudelleen. Harrastuksena keskiaikaan perehtyminen on noussut jopa trendiksi.

Hovin mielestä nykyihmisen kiinnostus keskiaikaan on selitettävissä aikakausien samankaltaisuudella.
”Turvattomuus ja epävarmuus leimaavat nykyaikaa. Myös keskiajalla ihmiset elivät hyvin pelottavassa ja ennalta arvaamattomassa maailmassa. Meidän aikamme ja keskiajan väliltä löytyy yllättävän paljon yhtäläisyyksiä.”
Huolenaiheet ovat tosin hieman erilaisia. Keskiajalla talon palaminen saattoi tarkoittaa elämää kadulla. Umpisuolen puhkeaminen oli pahimmillaan kuolemaksi. Nyt ihmiset pelkäävät työnsä ja taloudellisen toimeentulonsa puolesta.
Yli viisisataa vuotta sitten ihmiset kuitenkin tunsivat aivan samoja tunteita, kuin kaksituhattaluvullakin.
”He olivat kateellisia, peloissaan ja unelmoivat. Toisinaan riideltiin anopin kanssa.”
 

Jaa tämä artikkeli: