null Kiellettyjen kirjojen kalenteri netissä

Kiellettyjen kirjojen kalenteri netissä

Entressen kirjaston erikoiskirjastonhoitaja Jani Niemisen ajatuksesta  lähtenyt kiellettyjen kirjojen joulukalenteri laajenee kansainväliseksi, kertoo ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm Suomen Kansalliskirjastosta. "Entresse toteutti viime vuonna kotimaisen videokalenterin kielletyistä kirjoista. Jälki oli sen verran erinomaista, että päätimme viedä sen kansainväliselle foorumille", sanoo Ekholm.

Kalenterissa on mukana teoksia Sinuhe Egyptiläisestä Odysseuksen kautta Aku Ankkaan. Kirjoja ja syitä niiden kieltämiseen esittelevät kirjastoalan ammattilaiset ja kirjailijat muun muassa Skotlannista, Hollannista ja Yhdysvalloista. Suomalaisia kalenterissa on mukana 12. Videokalenterin tekevät yhteistyössä Entressen kirjasto, Suomen Kansalliskirjasto ja kansainvälinen kirjastoalan sananvapausjärjestö FAIFE.

Jani Nieminen suosittelee kalenterin selailua kaikille sananvapautta tärkeänä pitäville: ”on hyvä kuulla tositarinoita ja ymmärtää, ettei sananvapaus ole itsestäänselvyys. Sen eteen on edelleen tehtävä töitä.”

Kai Ekholm haluaa herättää hankkeella kansalaiskeskustelua; ”jokainen katsoja voi ottaa kantaa, oliko kyseisen kirjan sensurointi perusteltu.” Ekholm sanoo, että kirjoja poltetaan edelleen, mutta sensuroinnin painopiste on siirtynyt Internetiin; ”ehkä seuraavana vuorossa onkin kiellettyjen sivujen joulukalenteri”.

Joulukuun 1. päivänä avautuvaa kalenteria voi katsoa osoitteessa www.kirjastokaista.fi/bannedbooks.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.