Kieltääkö kirkko enkelit?

Kieltääkö kirkko enkelit?

Enkelit ovat luterilaisuudessa kiisteltyjä hahmoja, todettiin viime viikon lehdessä (K&k 26.3.). Varmaan ovatkin, mutta tulee muistaa, että suomalaisella luterilaisuudella on kyllä oma enkelioppinsa.

Esimerkiksi vuoden 1923 katekismuksessa opetetaan, että enkelit ovat henkiä – heitä on sekä hyviä että pahoja. Hyvien tehtävänä on ylistää Jumalaa, täyttää hänen käskynsä ja palvella Jumalaa pelkääviä.

Luterilaiseen hengellisyyteen sisältyy myös omanlaisiaan enkelikokemuksia. Kuten 1900-luvun alkupuolen arkkipiispa Gustaf Johansson kiteytti: ”Jokaisella uskovalla on kyllä kokemusta enkelien toimesta.”

Kirjoituksessa väitettiin myös, että kirkko on enkelikielteinen. Ei ainakaan kirkon lapsityö, sen näkee mikkelinpäivän seurakuntailmoituksista.

Kirkon aikuistyökin voisi nostaa enkelit näkyvämmin esille. Nyt, kun New Age -uskonto on tehnyt enkeleistä puheenaiheen, kirkolla on suotuisa tilaisuus kertoa omasta Jumala-keskeisestä enkelikäsityksestään. Ja ottaa seurakuntalaisten enkelikokemukset osaksi hengellistä elämäänsä.

Esko Miettinen
teologian maisteri

 

Jaa tämä artikkeli: