null Kielten rikkaus

Kielten rikkaus

Lapsuuteni Kallion slummeissa puhuttiin slangia, joka oli ulkopuolisille käsittämätön sekoitus suomea, ruotsia ja venäjää; mausteena vähän saksaa, englantia ja romanien kaaleen kieltä.

Nykyiseen Stadin slangiin virtaa vaikutteita maahanmuuttajien kielistä. Itähelsinkiläisten lähiönuorten puheessa on alkanut esiintyä islamilaista sanastoa. Kuuntelin metrossa, kuinka supisuomalaiset pojat arvostelivat räväkästi luokanvalvojaansa, joka oli antanut heille, tietenkin aiheettomasti, jälki-istuntoa: ”Se muija on ihan haram!”

Haram tarkoittaa saastaista, kelvotonta. Pojat suhtautuivat suvaitsemattomasti luokanvalvojaansa, mutta suvaitsevasti asuinalueensa maahanmuuttajaväestön kieleen, jonka avulla he rikastuttivat omaa ilmaisuaan.

Olisi kiinnostavaa tietää, minkälaisia nimityksiä maahanmuuttajat käyttävät suomalaisista. Ne saattaisivat olla paljastavia. Virolaiset kutsuvat meitä poroiksi, koska ”porot tulevat pohjoisesta pulkka täynnä lahjoja, ja niillä on punaiset silmät”. Silmien väri johtunee enemmän halvasta virolaisesta votkasta kuin rotuominaisuuksista.

Tukholman Rinkebyn koulu tunnettiin aiemmin moninaisten ongelmien tyyssijana. Nyttemmin se on niittänyt mainetta kasvattamalla monikulttuuriseen ajatteluun kykeneviä nuoria, joiden arvon myös elinkeinoelämä on havainnut. Pedagogisen menestystarinan on mahdollistanut opetus, jossa on hyödynnetty kielellisesti rikkaan ympäristön virikkeitä.

Suomessa pitäisi julkaista sanakirja, johon koottaisiin yleisimpien maahanmuuttajakielten keskeiset fraasit: ”Tervetuloa! Hyvää huomenta. Mitä kuuluu? Kiitos…” Sanakirjaan voisi liittää lyhyen esittelyn kunkin kielen erityispiirteistä sekä tallenteen, jolta lausahdukset voi kuunnella äännettyinä. Sanakirja pitäisi jakaa kaikkiin kouluihin herättämään halua tutustua uusiin kieliin ja todellisuuksiin.

Kieli todellisuuden kuvana on kiinnostava kuin todellisuus itse. On etuoikeus elää monien kielten keskellä. Siihen Suomessa tarjoutuu nyt parempi tilaisuus kuin koskaan ennen.

torstilehtinen@gmail.com Kirjoittaja on kirjailija ja filosofi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.