Kiihkoton kirja hylkeen ja ihmisen suhteista
Valokuvaaja Seppo Keränen ja toimittaja-kirjailija Markku Lappalainen kertovat Hylkeet-kirjassaan hylkeiden ja ihmisten ikiaikaisesta suhteesta.
He kuvaavat hylkeiden elämää sekä tiedon että oman kokemuksensa kautta. He pyrkivät ymmärtämään paitsi hylkeiden elämää myös ihmisten joskus ristiriitaista suhtautumista tähän eläimeen.
Keskivertohelsinkiläiselle hylje on varsin tuntematon eläin. Mutta kukapa ei tuntisi sympatiaa pientä kuuttia kohtaan? Maamme harvalukuiset ammattikalastajat sen sijaan karsastavat tehokasta petoa, joka verottaa saaliita ja rikkoo pyydyksiä.
Norppa ja halli eli harmaahylje ovat olleet yleisiä. Maamme molempien hyljelajien määrä romahti tehopyynnin seurauksena 1900-luvulla. Sen jälkeen ympäristömyrkyt horjuttivat hyljekantaa niin, että norppa ja halli olivat kuolla sukupuuttoon Itämerellä.
Hylkeitä ryhdyttiin suojelemaan menestyksekkäästi 1980-luvulla. Norppakanta on kasvanut, mutta myrkyt heikentävät edelleen norppien lisääntymistä. Hallikanta kasvaa vauhdilla, mikä on saanut monet kalastajat miettimään elinkeinonsa tulevaisuutta.
Markku Lappalaisen tekstissä miellyttää sen tasapuolisuus ja kiihkottomuus. Seppo Keräsen hienoissa kuvissa miltei haistaa meren tuoksun.
Seppo Keränen ja Markku Lappalainen: Hylkeet. Maahenki 2009. 151 s., 37,60 e.
Jaa tämä artikkeli: