null Kiipeä puuhun

Eläköön kiipeilypuut!

Eläköön kiipeilypuut!

Kiipeä puuhun

Jos näet viikolla 38 työmatkasi varrella kasvavissa puissa kiipeileviä ihmisiä, ole tyytyväinen. Nämä kiipeilijät roikkuvat oksilla, koska haluavat rohkaista lapsia iloiseen seikkailuun.

Tietokirjailija Tatu Hirvosen ideoimalla Kiipeä puuhun -viikolla (19.–25.9.) halutaan puolustaa lasten vapautta ja elintilaa. Kyse on siitä, että nykyisin lapsia usein ylisuojellaan ja varoitellaan turhan takia — ettei vaan satu mitään.

Mitään ei todellakaan satu, ja vastassa on lasten ilottomuutta, fyysisten taitojen kehittymättömyyttä, liikkumattomuuden aiheuttamaa ylipainoa, luovan ajattelun ja uskalluksen puutetta — tai holtitonta riskinottoa. Joskus aiemmin esimerkiksi puihin kiipeily oli täysin normaalia lasten touhua.

— Ennen pelko ajoi ihmiset puuhun, nyt se pitää poissa puusta, ironisoi Hirvonen.

Hän kannustaa luottamaan riskitutkijoiden tuloksiin: Riskit ovat lapsen kasvun ja kehityksen välttämättömiä ainesosia. Parasta turvaa elämän riskeiltä ovat taito ja arviointikyky, eivät mustavalkoiset totaalikiellot ja utopistiset nollatoleranssit.

— Vielä äsken nauroimme ylivarovaisille amerikkalaisille, mutta nyt tuo nauru tarttuu kurkkuun. Pedagogien vaietessa ja karatessa vakuutusyhtiöiden selän taakse, turvallisuusyritykset saavat rahastaa aikuisten pelolla. Samalla ne ovat alkaneet sanella, millainen on lapsen tila ajatella, liikkua ja leikkiä.

Ennen puuhun kiipeämistään Hirvonen on kirjoittanut kirjan Varo, varo, varo! Irti ylisuojelevasta kasvatuksesta (Minerva 2011).

Kiipeä puuhun -viikolla kuka tahansa voi kiivetä puuhun yksin, kaksin tai ryhmässä ja Facebookista löytyy yli 13 000 kaveria. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.