Kiireettömyys viehättää
Kahville piipahtaneet. Katri ja Lauri Laaksonen viettävät kesää siirtolapuutarhassa.

Kahville piipahtaneet. Katri ja Lauri Laaksonen viettävät kesää siirtolapuutarhassa.

Kiireettömyys viehättää

Armoton helle ajaa kahvila Pirtin asiakkaat ulkoterassilta sisälle. Jos jää pihalle nauttimaan berliininmunkista ja kahvista, hiki nousee pian otsalle ja valuu selkää pitkin.
Kahvila Pirtti on löytänyt asiakkaansa runsaassa puolessa vuodessa.
”Paras oivalluksemme oli avata kahvila kuudelta aamulla. Kuuden ja yhdeksän välillä monet hakevat kahvin ja sämpylän mukaansa töihin tai tulevat aamupuurolle”, yrittäjä Kirsi Kortelainen kertoo.
Tänä kesänä asiakkaita riitti vielä juhannuksen jälkeisellä viikolla, mutta sitten liikenne Niipperintiellä harveni. Lyhyen lomatauon jälkeen uudelleen avatun kahvilan avoin ovi houkuttelee ohikulkijoita.
Vaivihkaa kahvilaan on syntynyt kiireetön henki, josta monet pitävät.

Kyläläisillä on taas paikka, jossa törmätä tuttuihin ja vaihtaa kuulumisia. Eri-ikäiset asiakkaat käyvät säännöllisesti kahvilla ja jutustelevat Kirsin kanssa.
Moni asiakas on jo ehtinyt tulla tutuksi.
”Yksi eläkkeellä oleva mies käy aina aamupäiväkahvilla ja juttelee samalla mukavia. Samoin eräs huoltomies käy säännöllisesti kahvilla ja kertomassa kuulumisia.”

Työmatkalaisten lisäksi myös muutamat kotiäidit ovat löytäneet kahvila Pirtin. He parkkeeraavat lastenvaunut pihalle ja tulevat sisään tapaamaan toisiaan.
Iltapäivisin käy hulina, kun koululaiset tulevat. Heidän myötään nakkisämpylä on noussut hittituotteeksi tavallisten sämpylöiden rinnalle. Berliininmunkkejakin menee paljon.
Keski-ikäinen pariskunta poikkeaa paksuturkkisen koiransa kanssa kahville ulkoterassille. He juovat munkkikahvinsa nopeasti ja jatkavat matkaansa kuumuudesta kärsivä koira perässään.
Kaksi tyttöä kurvaa pihalle skootterilla. Kipaistuaan karkkiostoksilla he nousevat taas skootterinsa selkään.
Puutarhakeinussa pihalla istuvat Katri ja Lauri Laaksonen ovat poikenneet kahville Niipperin siirtolapuutarhasta. He ovat helsinkiläisiä, mutta asuvat siirtolapuutarhassa koko kesän.
”Siirtolapuutarhassa on ollut mahtavaa sen yhteisöllisyys”, Katri Laaksonen kertoo.

Helsinkiläisen koulun opettajat Anni Paavola ja Tiina Ranne rupattelevat kahvilan sisätiloissa.
Ranne on muuttamassa Niipperiin vasta rakennettuun omakotitaloon. Ranne yllättyy kuullessaan, että kahvila Pirtin tiloissa toimi lähes 50 vuotta kyläkauppa.
Paavola on tullut tutustumaan kollegansa uuteen kotikaupunkiin ja taloon.
”Metsää riittää joka puolella. Uskomatonta, että olemme näin maalla, vaikka matkaa on Helsingin Haagasta vain noin 15 kilometriä”, pyörällä Niipperiin polkenut Anni Paavola ihmettelee.
 

Jaa tämä artikkeli: