null Kimurantti kirkkoherranvaali

Kimurantti kirkkoherranvaali

Kirkkoherranvaalitapa on keskusteluttanut jälleen, tällä kertaa Vartiokylässä. Näkyyhän siinä pelkistetyimmillään kirkon epädemokraattisuus tai pikemminkin ajastaan jälkeenjääneisyys.

Vartiokylän seurakunnan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajan Jaakko Ojalan (K&k 22.4.) havainnot taudinkuvasta ovat oikeita, mutta johtopäätökset vääriä.

Hän haluaa päästä pulmasta eli demokratiavajeesta siirtämällä valinnan seurakuntaneuvostolle. Kappalaisten valintahan (asiallisesti) on jo seurakuntaneuvostolla. Ei kuitenkaan siinäkään muodollisesti, sillä tuomiokapituli voi poiketa neuvoston kannasta, kuten tapahtui taannoin Lauttasaaressa. Mutta ei tätä ikävää osanottamattomuutta kokonaan voi maton alle laasta, sillä ei osallistuminen seurakuntavaaleissakaan kovin runsasta ole.

Ojalan tapaan ajattelevat monet muutkin, mutta se ei ole enää nykyaikaa. Myös maallisella puolella ollaan siirtymässä niin sanottuun pormestarimalliin eli siihen, että kansalaiset valitsevat suoraan kaupunkinsa johtajan eivätkä valtuustonsa välityksellä. Eli jos olisimme pikkuisen ilkeitä: Siirrytään pois seurakuntien käytännöstä!

Minusta kansankirkkomme luonteeseen kuuluu ehdottomasti se, että seurakuntalaiset itse saavat valita itselleen sopivan ehdokkaan. Siksi muutosten pitäisi tapahtua toiseen suuntaan kuin mitä Jaakko Ojala esittää. Pitää radikaalisti alentaa kynnystä tulla valituksi neljänneltä sijalta. Kun vaaditaan kymmenesosa kaikista äänioikeutetuista, on se ainakin kaupunkioloissa mahdotonta. Puolet annetuista äänistä, mikä sekin on kova vaatimus, täyttyy usein, kuten Vartiokylässä. Kun suoraa kansanvaalia näin kovasti pelätään, voisi harkita sitä, että neljännelle sijalla pyytämistä vaikeutettaisiin. Kymmenen seurakuntalaisen määrä ei täytä elävän demokratian kriteereitä.

Meillä Lauttasaaressakin tulee eteen kirkkoherranvaali. Seurakuntaneuvosto saa ainakin esittää tuomiokapitulille kirkkoherralta vaadittavat ominaisuudet eli laatia tehtävänkuvauksen. Meillä siitä oikein äänestettiin, ja jäin ajatuksineni pieneen vähemmistöön.

Seppo Väisänen
toimittaja, Lauttasaaren seurakuntaneuvoston jäsen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.