null Kirja-aarteita kovalevyllä

Aarre. Nykyisen Turkin aluella Kappadokiassa vaikuttaneen Basileios Suuren (330–379) yhdeksää saarnaa luomisesta ei ole aiemmin julkaistu suomeksi.

Aarre. Nykyisen Turkin aluella Kappadokiassa vaikuttaneen Basileios Suuren (330–379) yhdeksää saarnaa luomisesta ei ole aiemmin julkaistu suomeksi.

Kirja-aarteita kovalevyllä

”Jumalasta käytetään myös sellaisia myönteisiä sanontoja, jotka ovat oikeastaan liioittelevia ilmaisuja, niinkuin esimerkiksi sanoessamme Jumalasta pimeys, emme tarkoita pimeyttä, vaan että Hän ei ole valo, vaan valon yläpuolella, ja (sanoessamme) valo, että Hän ei ole pimeys.”

Asennus on valmis, mustan USB-tikun voi poistaa koneesta. Pikakuvakkeesta avautuu kirja-aitta, jonka varhaisimmat tekstit ovat alkukirkon ajalta. Yllä oleva lainaus on syyrialaiselta kirkkoisältä Johannes Damaskolaiselta . Teksti on vain klikkauksen päässä.

Kyseessä on Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) julkaisema tekstikokoelma Kirkon aarteita , johon on koottu vakuuttava joukko antiikin teologisia tekstejä. Mukana on muun muassa Cyprianusta (n. 200–258), Augustinusta (354–430) ja Basileios Suurta (330–379) – yhteensä 53 000 sivua suomeksi.

– 1990-luvun puolivälissä meillä oli sellainen hullu idea, että laitetaan kaikki Lutherin tekstit yhdelle cd-romille. Jo silloin ajattelin, että kyllähän jo yhdelle cd-romille mahtuu paljon muutakin, kertoo aineiston päätoimittaja, Sleyn raamattukoulutussihteeri Erkki Koskenniemi .

Työtuntimäärää hän ei pysty arvioimaan, mutta toimitussihteeri Liisa Rossin työpanoksen lisäksi tarvittiin sata vapaaehtoista oikolukijaa.

Ennenkuulumaton julkaisuprojekti on itse asiassa jatkumoa evankelisen liikkeen vanhalle perinteelle. Sley perustettiin 1873, ja jo seuraavana vuonna käynnistettiin kirjamyynti. Kirkkohistorian dosentin Esko M. Laineen mukaan julkaisutoiminnan esikuvia olivat anglosaksinen lähetystoiminta sekä Ruotsin Evankelinen seura.

– Evankelinen liike julkaisi vuosina 1883–1889 Lutherin tekstejä 20 painosta eli yhteensä 74 000 kappaletta. Samaan aikaan liikkeen johdossa olleen Johannes Bäckin teoksia myytiin 170 000 kappaletta.

– Luvut ovat huimia, kun verrataan Sofi Oksaseen , jonka uuden kirjan painosta, noin 100 000 kappaletta, on äskettäin luonnehdittu poikkeukselliseksi.

– Voisi ajatella, että Sleyn jouduttua kansankirkossa kriittisen tarkastelun kohteeksi sillä on tarve tarjota jälleen jotain koko papistolle tuomalla markkinoille sellaista teologiaa, joka ei ole kenenkään silmissä ryvettynyttä, Laine arvioi.

Erkki Koskenniemen mukaan Kirkon aarteita -kokoelman toimitus ei valikoinut tekstejä sen mukaan, mikä sopii evankelisen liikkeen traditioon.

– Gnostilaisia tekstejä kokoelmassa ei ole, mutta olen iloinen esimerkiksi Johannes Damaskolaisesta, vaikka hän ei kaikilta osin menekään yksiin luterilaisen opin kanssa, hän sanoo.

– On myös hienoa, että erilaiset ihmiset ovat innostuneet lukemaan vanhoja tekstejä. Augustinuksen, Cyprianuksen ja vanhojen marttyyrien lukeminen yhdistää meitä.

Juhani Huttunen

Kirkon aarteita.
Sley-Media Oy. 284 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.