Kirjasarja tuo hyvinvointia
Basam Books on julkaissut jo vuosia Viisas elämä -sarjassa laajasti ottaen hengellisyyteen liittyvää kirjallisuutta. Kirjoja on laajalla skaalalla elämänfilosofian, psykologian, henkisyyden ja terveyden aloilta. Erityisen vahvana pohjavirtauksena tuntuvat buddhalaisuus ja sen psykologian pohjalta kehitetyt sovellukset.
Buddhalainen vaikutus näkyy sarjan myydyimpien kirjojen listalla, jossa kärkipaikkaa pitävät tietoisen läsnäolon asiantuntijoiden Jon Kabat-Zinnin ja Mark Williamsin teokset. IIahduttavaa on, että näiden kognitiotieteeseen ja -terapiaan pohjautuvan tietoisuustaitojen kärkinimien kirjoja on käännetty suomeksi.
Kabat-Zinnin Täyttä elämää – kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa (1990) on alan merkkiteos, johon viitataan paljon. Kirjassaan Massachussettin yliopiston stressiklinikan johtaja Kabat-Zinn kertoo tuloksista, joita tietoisuustaitoharjoituksilla saadaan, kun niitä yhdistetään potilaan asianmukaiseen lääketieteelliseen hoitoon.
Kabat-Zinnin mukaan mieleen ja tunteisiin liittyvillä tekijöillä on merkittävä vaikutus fyysiseen terveyteen niin hyvässä kuin pahassakin. Toiminnan yhtenä lähtöajatuksena on, että ihminen on aina enemmän terve kuin sairas niin kauan, kun hän pystyy hengittämään.
Williamsin ja Danny Penmanin Tietoinen läsnäolo – löydä rauha kiireen keskellä (2011) auttaa tunnistamaan omaa ajattelua ja reagointitapaa ja saamaan siihen etäisyyttä. Kirjassa on kahdeksan viikon ohjelma, jossa opetellaan tunnistamaan omaa sisäistä maailmaa.
Daniel J. Siegelin Mielitaju – muutoksen tiede (2010) tuo mukaan aivotutkimuksen näkökulman. Siegelin innostava teesi on, että parantunut kyky havainnoida omaa sisäistä maailmaa elvyttää kasvua mielenterveytemme kannalta tärkeillä aivojen alueella. Aivojen myönteisiä muutoksia voidaan siis mitata.
Tommi Sarlin
Jaa tämä artikkeli: