null Kirkko antaa kodin

Asukkaiden auttaja. Asukasohjaaja Jukka Salkosalmi huolehtii vasemmalla näkyvän tukiasuntotalon turvallisuudesta. Matala tila on Ruskeasuon uusi seurakuntakeskus ja oikealla näkyy tavallinen vuokratalo. Helsingin seurakuntayhtymä rakennutti ne kaikki.

Asukkaiden auttaja. Asukasohjaaja Jukka Salkosalmi huolehtii vasemmalla näkyvän tukiasuntotalon turvallisuudesta. Matala tila on Ruskeasuon uusi seurakuntakeskus ja oikealla näkyy tavallinen vuokratalo. Helsingin seurakuntayhtymä rakennutti ne kaikki.

Kirkko antaa kodin

Viimeiset asukkaat muuttavat seurakuntayhtymän uusiin tukiasuntoihin Ruskeasuolle. Helsingin tiukka vuokra-asuntotilanne hidastaa jo nuorten itsenäistymistä.

Teksti Pihla Tiihonen
Kuva Esko Jämsä

Viimeiset asukkaat muuttavat nyt lokakuun alussa uuteen tukikotiin Ruskeasuolla. Helsingin seurakuntayhtymä on rakennuttanut Paraistentie 13:sta viisikerroksisen talon, jossa on 28 tukiasuntoa.

– Asukkaat ovat helsinkiläisiä, jotka olivat asunnottomia tai asunnottomuusuhan alla, kertoo asuttamistoiminnan koordinaattori Ulla Hännikäinen.

Ruskeasuolle ohjataan erityisesti alle 35-vuotiaita, diakonisin perustein valittuja asunnonhakijoita. Tuen tarve ja soveltuvuus yhteisöasumiseen selvitetään haastatteluissa.

Nuoria asunnottomia oli viime vuonna Helsingissä 1 100. Useampi kuin joka neljäs helsinkiläinen asunnoton oli alle 25-vuotias. Moni itsenäistyvä nuori ei pysty muuttamaan vanhempiensa luota vaikean asuntotilanteen vuoksi.

Ruskeasuon tukiasunnoissa edullisimman yksiön vuokra on noin 640 euroa ja kalleimman kaksion 770 euroa. Vapailla markkinoilla yksiöstä voidaan pyytää alueella tuhatkin euroa kuussa.

– Saan asuntohakemuksia päivittäin, koska Helsingistä puuttuu pieniä kohtuuhintaisia asuntoja, Hännikäinen tiivistää.

Ruskeasuon ja Hermannin tukiasuntoihin pääsee, vaikka olisi luottohäiriömerkintä. Merkintä estää monen tavallisen vuokra-asunnon saamisen, vaikka elämä olisi muuten järjestyksessä.

Tukiasunnossa saa asua korkeintaan neljä vuotta, minkä aikana mahdollinen luottohäiriö ehtii vanhentua. Asukkaiden muitakin ongelmia ratkotaan. Esimerkiksi ylivelkaantunut autetaan velkaneuvontaan.

– Asukkaidemme tuen tarpeet ovat yleensä aika pieniä, Hännikäinen kertoo.

Vuokrasopimus solmitaan ensin puolen vuoden koeajaksi. Sitä jatketaan, kun vuokrat on maksettu eikä asuminen ole häirinnyt muita.

Seurakuntien tukikodeissa asuvien on pystyttävä sitoutumaan päihteettömyyteen. Tukikodit eroavat tässä suhteessa esimerkiksi Sininauhasäätiön Ruusulankatu 10:n asumisyksiköstä, jonne otetaan huumeriippuvaisiakin.

– Emme tutki kenenkään kaappeja, mutta jos päihteidenkäyttöä selvästi on, niin puutumme siihen. Viimeinen vaihtoehto on vuokrasopimuksen purku, Hännikäinen linjaa.

Päihdekiellolla halutaan rauhoittaa asuminen.

– Kotoaan muuttavan nuoren on helppo sanoa ystävilleen, että ei mennä minun luokseni, siellä ei saa käyttää päihteitä. Myös lapsiperheen ja pitkälle edenneen päihdekuntoutujan on turvallista asua meillä.

Helsingin seurakunnilla on myös toinen tuettu asuinyhteisö, Paulus Hermannissa. Kokemukset ovat olleet hyviä.

– Tukiasuntovaihe auttaa aidosti asukasta eteenpäin ja saamaan pysyvän vuokra-asunnon, erityisdiakonian johtava diakoniatyöntekijä Marita Nummelin kertoo.

Tukiasuntojen pelätään usein häiritsevän ympäristöään ja laskevan naapuriasuntojen arvoa. Nummelin kehuu kuitenkin naapuruston suhtautumista tukiasuntoihin Ruskeasuolla.

– Ihmiset on toivotettu tervetulleiksi.

Asukasohjaaja Jukka Salkosalmi päivystää tukiasukkaiden talossa Ruskeasuolla enimmäkseen virka-aikaan.

– Aluksi muistutan muuttoilmoituksen tekemisestä ja autan tarvittaessa asumistuen hakemisessa. Opastan asukkaita kaikessa missä tarvitsee. Tavoitteena on, että jokainen pystyisi siirtymään meiltä itsenäiseen asumiseen.

Tukiasuntojen ja niiden vieressä olevan Ruskeasuon seurakuntakeskuksen hinnaksi tuli 5,9 miljoonaa euroa. Siihen sisältyy myös kerrostalon vieressä oleva yksikerroksinen Ruskeasuon seurakuntakeskus. Uusissa tiloissa aloittavat esimerkiksi perhekerho ja ukkopiiri.

Seurakuntayhtymä rakennutti tuetun asuinyhteisön viereen myös tavallisen vuokratalon osoitteeseen Kiskontie 22. Siinä on muutama työsuhdeasunto seurakuntien työntekijöille, mutta loput ovat avoimia kaikille.

Ruskeasuon uudessa seurakuntakeskuksessa, Tenholantie 6, pidetään avajaismessu lauantaina 4.10. kello 15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.