Kirkko auttaa yrittäjän alkuun
Kenkäkauppias. Tewolde Lema perusti yrityksensä kirkon tuen avulla. Kuva: Kimmo Holappa

Kenkäkauppias. Tewolde Lema perusti yrityksensä kirkon tuen avulla. Kuva: Kimmo Holappa

Kirkko auttaa yrittäjän alkuun

Mekane Yesus -kirkon ylläpitämät toimintakeskukset Dessien hiippakunnassa ovat konkreettinen esimerkki siitä, kuinka kehitysavulla ja kummitoiminnalla voi saada aikaan tuloksia. Naapurikaupunkien Dessien ja Kombolchan keskukset tarjoavat aids-orvoille, kuulo- ja näkövammaisille nuorille sekä heidän lähipiirilleen päivätoimintaa, kädentaitojen opetusta ja vertaistukea.

Toimintakeskuksissa kokoontuu myös vaikeasti kehitysvammaisten lasten ryhmiä. Etiopiassa on näiltä lapsilta koulutie kokonaan kiinni. Päiväpiiri voi olla omaishoitajille – yleensä yksinhuoltajaäideille – ainoa paikka, jossa he saavat apua arkeensa. Vammaisten lasten päivähoito- ja kuntoutuspaikoista on huutavat pula, vaikka pullonkaulojen poistaminen auttaisi äitejä pääsemään kiinni työelämään ja hankkimaan elannon koko perheelleen.

Dessien hiippakunnan starttirahan ja kurssien avulla on moni liikuntavammainen nuori aikuinen pystynyt perustamaan oman pienyrityksen kuten vaatepuodin, kenkäkaupan tai suutarinverstaan.

Kombolchan ja parin tunnin automatkan päässä sijaitsevan Woldiyan keskukset rakennettiin muutama vuosi sitten Ylen nenäpäiväkeräyksen ja Suomen Lähetysseuran kummiohjelman tuotoilla. Monet keskusten asiakkaista saavatkin tukea ja postia suomalaisilta ”kummivanhemmiltaan”.

Mekane Yesus -kirkon työntekijät ja seurakuntalaiset saavat parin vuoden sisällä kaipaamansa tukikohdan, kun Dessien kirkko valmistuu. Hanke on aikataulustaan jäljessä byrokratiakiemuroiden ja rajusti kallistuneiden rakennustarvikkeiden vuoksi. Harjannostajaisia ja kiitosjuhlaa vietetään ensi sunnuntaina. Kirkko palvelee koko Pohjois-Etiopiaa.

Helsingin seurakunnat tukevat rakennusprojektia taloudellisesti.

Jaa tämä artikkeli: