null Kirkko Helsingissä tukee romanikerjäläisiä

Romaninaiset ovat alistettuja myös omassa yhteisössään. Kuva: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Romaninaiset ovat alistettuja myös omassa yhteisössään. Kuva: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Kirkko Helsingissä tukee romanikerjäläisiä

Liikkuvan väestön palvelukeskukselle myönnettiin tänäkin vuonna 40 000 euroa.

Pääsy suihkuun, ruokaa lämmittämään ja lepäämään. Kriisimajoitus synnytyssairaalasta kotiutetulle romaninaiselle vauvoineen. Romaneiden auttaminen yhdessä heidän kotikylistään. Esimerkiksi tällaisia asioita hoitaa liikkuvan väestön palvelukeskus Hirundo, joka sijaitsee nykyään Itäkeskuksessa.

Kirkko Helsingissä on tukenut lähinnä Romaniasta ja Bulgariasta Suomeen tulleita romaneita yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa vuodesta 2010. Seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto päätti 18. elokuuta pitämässään kokouksessa jatkaa tukemista 40 000 eurolla tänäkin vuonna.

Liikkuvaa väestöä palvelevassa päiväkeskus Hirundossa on käyty tänä vuonna noin 8 000 kertaa. Romanit keräävät rahaa esimerkiksi pulloja keräämällä, Iso Numero -lehteä myymällä ja kerjäämällä. Suomesta saatavat tulot menevät lähes kokonaisuudessaan jokapäiväiseen ruokaan, joten Hirundon kävijöiden näköpiirissä ei ole pysyvää muutosta elämäntilanteeseensa. Suurimmalla osalla ei ole ammattikoulutusta eikä työkokemusta virallisilta työmarkkinoilta.

Hirundossa käytiin vuonna 2015 alle 10 000 kertaa, vuonna 2014 yli 22 000. Helsingin Diakonissalaitoksessa ennustetaan, että Itä-Euroopasta saapuvien romanien väliaikainen oleskelu Helsingissä tulee jatkumaan tai jopa lisääntymään. Meneillään oleva pakolais- ja siirtolaiskriisi saattaa tuoda Hirundoon uudenlaisia asiakkaita.

Hirundo-projektin jatkumisesta on päätetty kuluvan vuoden loppuun asti. Siinä ovat mukana myös Helsingin sosiaalivirasto, kirkkohallitus ja Fintiko Romano Forum ry.

Jaa tämä artikkeli: