null Kirkko ja kaupunki sai uuden ilmeen

Ulkoasun uudistaja. Markus Frey halusi tehdä Kirkko ja kaupungista entistä läheisemmän ja koskettavamman lehden. Kuva: Esko Jämsä

Ulkoasun uudistaja. Markus Frey halusi tehdä Kirkko ja kaupungista entistä läheisemmän ja koskettavamman lehden. Kuva: Esko Jämsä

Kirkko ja kaupunki sai uuden ilmeen

Lehdet uudistavat ulkoasuaan muutaman vuoden välein, ja nyt se aika koitti myös Kirkko ja kaupungille. Lehti näyttää entistä jämäkämmältä. Mistä vaikutelma syntyy, sen tietää parhaiten graafikko Markus Frey, joka on luonut lehden uuden ilmeen.

– Olen tuonut lehteen lisää kontrasteja. Astevaihtelut syntyvät muun muassa juttujen, otsikoiden ja kuvien selkeästä hierarkkisuudesta, Frey selittää.

Frey on nostanut lehdentekijöiden rimaa tuomalla lehteen rohkeaa typografiaa. Kuviin satsataan aikaisempaa enemmän, mikä vaatii kuvatoimittamiselta paljon.

– Kuvissa mennään lähelle ihmistä ja liikutaan mahdollisimman vähän instituutioiden tasolla, Frey visioi.

Kun lukija avaa lehden sivun, hän ottaa siitä nopeasti parikymmentä tarkennuspistettä. Lukija päättää salamannopeasti, lähteekö hän lukemaan jotain.

– Jutut pitää tarjoilla niin, että niiden sisällöstä saa heti käsityksen. Näin lukija voi päättää, lähteekö hän lukemaan vai ei.

Graafikon pakista löytyy koukkuja, joilla hän saa lukijan takertumaan lehteen. Näitä ovat muun muassa erilaiset otsikointityylit, anfangit eli tyylitellyt alkukirjaimet, otsikoidut kuvatekstit ja taustastaan irrotetut kuvat. Näillä syntyy aktiivinen tunnelma, jossa lukija viihtyy.

Markus Freyn mukaan Kirkko ja kaupunki on eräänlainen uutislehden ja aikakauslehden yhdistelmä. Nopeus ei ole viikkolehden valtti, ja siksi sen sivuille voidaan taittaa myös laajoja lukupaketteja.

Frey vastaa työkseen Kauppalehden tuotteiden visuaalisesta ilmiasusta. Hänen kädenjälkeään on siis nähty muun muassa Optiossa ja Pressossa. Frey vetää työpaikallaan liki parinkymmenen hengen ulkoasutiimiä, johon kuuluu graafikoita, valokuvaajia ja toimitussihteerejä. Kirkko ja kaupungin keikkaa hän kiittelee miellyttäväksi kokemukseksi.

– Lehti poikkeaa valtavirrasta. Se ei edusta mitään yöpöytäbuddhalaisuutta vaan siinä on aitoa syvällisyyttä. Lehti keskustelee ja sillä on selkeä moraalifilosofinen vire. Sellaista luen itsekin mielelläni.

Verkkolehti uudistuu myös lähiaikoina. Lisää lehtiuudistuksesta pääkirjoituksessa.

Jaa tämä artikkeli: