null Kirkko ja raha

Kirkko ja raha

Kirkko ja raha on melkein yhtä paljon intohimoja herättävä yhdistelmä kuin pappi ja seksi. Jossain mielen syvissä kerroksissa kirkkoon ja pappiin liittyy pyhyyden ja puhtauden tuntoja, kun taas rahaan ja seksiin jotain likaista ja syntistä. Näitä yhdistelemällä syntyy herkullisia mielikuvia ja usein myös otsikoita.

Sitkeässä elää myytti Suomen luterilaisen kirkon suurista rikkauksista. Seurakuntakohtaisia eroja toki on – jossain päin on varoja enemmän käytössä kuin toisaalla. Ihan oikeasti kirkko ei kyllä rahassa ryve. Sillä on varsinkin vähän pidemmälle katsoen täysi työ selvitä velvoitteistaan, jotka ulottuvat jokapäiväisestä toiminnasta kiinteistöjen ylläpitoon ja henkilöstön eläkkeistä huolehtimiseen.

 

Helsingin seurakunnat eivät ole köyhimmästä päästä. Täällä on paljon väkeä, joka maksaa kirkollisveroa. Verojen osuus seurakuntien tuloista on noin 80 prosenttia. Vuosikymmenien ja -satojen saatossa on myös kertynyt jonkin verran omaisuutta, joka tuottaa verojen ohessa pienen siivun tuloja. Toiminnastakin saadaan pikkuisen tuloja esimerkiksi hautaus- ja leirimaksuista.

Verraten runsaista tuloista huolimatta Helsingin seurakuntien päättäjillä riittää päänvaivaa siitä, miten rahat saadaan riittämään kaikkeen välttämättömään, tarpeelliseen ja hyvään. Tulevaisuuteen täytyy mennä viisaasti, että seurakunnallisen toiminnan ja palvelun taso tyydyttää seurakuntalaisia. Myös henkilöstöstä ja arvokkaista rakennuksista on pidettävä huolta. Vähäväkisissä ja -varaisissa seurakunnissa päättäjien tuska on vielä kovempi.

 

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston pöydälle on tulossa ehdotus neljän asuintalon myynnistä. Kysymys on isosta kaupasta, yli 20 miljoonasta eurosta. Samalla on kysymys kovin herkästä asiasta, koskeehan se yli 200 perheen kotia. Päättäjät joutuvat punnitsemaan huolellisesti asian taloudellisia vaikutuksia mutta pitämään mielessään myös inhimilliset näkökohdat.

Olisi mukavaa, jos kirkko pystyisi tarjoamaan kaikille suomalaisille edullisen asunnon. Jokainen ymmärtää, ettei se ole mahdollista. Ei taida olla ihan oikein sekään, että vain joillekin tarjotaan edullinen koti tavallaan toisten kustannuksella. Erilaisten näkökohtien risteillessä päättäjien osa ei aina ole yksinkertainen ja helppo.

Seppo Simola
Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.