null Kirkko kännykässä

Kirkko kännykässä

Sunnuntai on verkko-virsikirjan suosituin päivä.

Miten se yksi virsi menikään? Mitä Raamattu kertoo tulevasta sunnuntaista? Nykytekniikka mahdollistaa virsien laulamisen kännykkä kädessä. Virret, raamatunlauseet ja retriittitekstit kulkevat mukana matkapuhelimessa melkein minne vain.

Enää ei siis kannata katsoa pahalla niitä, jotka kesken kirkonmenojen kaivavat älypuhelimen taskustaan. Kyseessä saattaa olla virren sanojen etsintä tai vaikka sunnuntain aiheen tarkistaminen.

— Ihmisten kynnys hakea tietoa verkosta on nykypäivänä pieni. Jos virsiä laulaessa nousee esiin kysymys, on luontevaa, että asia tarkistetaan heti ja nopeasti matkapuhelimesta, sanoo verkkoviestintäpäällikkö Sami Kallioinen Kirkkohallituksesta.

— Kirkon evl.fi-sivujen verkkovirsikirjan ja verkkoraamatun käyttö mobiililaitteilla on ollut nousussa koko viime vuoden. Tablettitietokoneiden tuleminen markkinoille on lisännyt mobiilisovellusten käyttöä entisestään. Uskon, että verkkosivujen käyttö tällä tavoin lisääntyy myös tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Lastenvirsiä etsitään eniten

Varsinaisia mobiililaitteille erikseen suunniteltuja sivuja kirkolla ei ole, vaan on pyritty siihen, että palvelut toimivat myös mobiilissa. Tällä hetkellä esimerkiksi verkkovirsikirjan käytöstä jo yhdeksän prosenttia tapahtuu mobiililaitteilla.

Virsiä haetaan verkon kautta erityisesti kirkkovuoden juhlapyhinä ja perhejuhlien aikaan. Suosituimpia verkkovirsikirjan virsiä ovat Jumalan kämmenellä, Ystävä sä lapsien ja Herra kädelläsi, jotka ovat myös perhejuhlissa paljon kuultuja lauluja.

Sunnuntai on verkkovirsikirjan käytön suosituin päivä, silloin virsiä haetaan jumalanpalveluksiin. Tähän asti vilkkain päivä oli viime vuoden ensimmäinen adventtisunnuntai, jolloin käyntejä sivulla oli lähes 2000. Evl.fi-palvelun verkkovirsikirjaa luetaan kaikissa maanosissa.

Vanhat käyttöliittymät toimivat

1990-luku on kova sana mobiililaitteiden maailmassa, mitä tulee toimiviin käyttöliittymiin.

— Verkkosivut, jotka on tehty 1990-luvulla, toimivat nykyään hyvin mobiilissa. Silloin tietokoneiden näyttöjen koko oli pienempi, joten niille tehdyt verkkopalvelut soveltuvat nykykännyköihin ja taulutietokoneisiin, Sami Kallioinen kertoo.

Virsikirja julkaistiin verkossa vuonna 2006. Sen ylläpidosta vastaa Kirkon tiedotuskeskus yhteistyössä Kirkon jumalanpalvelus- ja yhteiskuntayksikön kanssa. Muutoksia ei mobiililaitteiden takia ole sivulle juuri tarvinnut tehdä, sillä sen ulkoasu on kevyt ja se latautuu nopeasti. Esimerkiksi sivuston kuvat on pidetty pieninä.

Toinen paljon mobiilisti käytetty sivusto on verkkoraamattu. Sivuilla on noin 1000 käyntiä joka päivä.

— Vuosi sitten sivuille tehtiin muutoksia, mutta muuten niitä ei ole tarvittu muuttaa 1990-luvun lopulla tapahtuneen julkaisun jälkeen, Kallioinen toteaa.

Tulevaisuudessa tavoitteena on parantaa sivustojen käytettävyyttä ja esimerkiksi hakutoimintoja, jotta ne toimisivat entistä paremmin myös mobiilipalveluissa.

Retriitti tai hartaus kännykässä

Kännykän äärellä voi myös hiljentyä. Mobiilikirkko-palvelu tarjoaa hengellistä sisältöä, joka on optimoitu kännyköille ja mobiililaitteille. Tarjolla on esimerkiksi rukouksia erilaisiin tarkoituksiin, kuvia hiljentymistä varten, hartaus ja muun muassa saunaretriitti. Mobiilikirkosta löytyvät ohjeet myös taskumessuun.

Sivustoa ylläpitää Helsingin seurakuntayhtymän verkkopappi Markus Kartano.

— Mobiilikirkko-sivusto syntyi viime syksynä kokeiluna. Testasin, miten kännyköihin ja mobiililaitteisiin voisi tarjota hengellistä ja kirkollista sisältöä nettisivujen kautta. Sivut on suunniteltu ja toteutettu siten, että ne toimivat myös pienellä näytöllä eri puhelimissa.

Sivuja on tähän mennessä ladattu yhteensä 12 000 kertaa. Keskimäärin sivuilla käy kymmenisen kävijää joka päivä.

— Päivän sanan ohella suosituinta sisältöä on Jeesuksen sanat -osio, joka näyttää satunnaisia jakeita Jeesuksen puheista.

Kartanon mukaan kävijöitä ei toistaiseksi ole ollut kovin paljon, mutta palvelua ei ole myöskään laajemmin vielä mainostettu. Kiinnostusta Mobiilikirkkoa kohtaan kuitenkin on.

— Sosiaalisessa mediassa tietoa on laitettu silloin tällöin näkyville, ja se on näkynyt heti kävijätilastoissa.

Mobiili houkuttelee palautteeseen

Mobiilikirkon sisältö kehittyy ja kasvaa koko ajan.

— Esimerkiksi joulun aikana sivuilla oli päivittäin vaihtuva lyhyt hartaus, jonka kautta saattoi seurata adventin etenemistä joulua kohti, Markus Kartano kertoo.

Hän toivoo yhä useampien kirkon palveluiden löytyvän tulevaisuudessa sovelluksina, joita voi käyttää kännykällä.

Jos kännykän kautta saisi tietää lähimmän kirkon ja siellä olevat tapahtumat, voisi se myös rohkaista ihmisiä tulemaan tapahtumiin. Parhaimmillaan myös palautetta tapahtumasta voisi antaa suoraan kännykän kautta, Kartano suunnittelee.

Ruotsin kirkolla on jo käytössään tällainen palvelu. iPhone- ja Android-puhelimissa toimiva sovellus näyttää lähimmän kirkon, sen tiedot ja myös siellä tapahtuvat tilaisuudet.

Helsingin ja Vantaan kirkkoja löytyy Foursquare-palvelusta. Paikannuspalvelun avulla näkee, onko lähistöllä kirkkoja tai muita seurakuntien tiloja. Palvelun kautta voi löytää myös yhteys- ja tapahtumatietoja.

 

evl.fi/virsikirja
www.evl.fi/raamattu
www.mobiilikirkko.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.