null Kirkko käyttää rasismi-leimasinta

Puheenvuorot

Kirkko käyttää rasismi-leimasinta

Kirkko todistaa ja määrittää jatkuvasti itsensä "kaikkien" kirkoksi. Viime aikoina kirkko on kuitenkin ottanut hyvin poliittisesti kantaa jyrkin sanoin mm. maahanmuuttokriittisyyttä vastaan. Maahanmuuttokriittisyys ei sisällöltään ole rasistista tai lähtökohtaisesti edes "epäinhimillistä." Maahanmuuton suunnittelu, tarvittaessa sen rajoittaminen ja siitä keskustelu on osa yhteiskunnallista normaalia prosessia. Se on aina kaikkien etu. Kaikki politiikka on aina luonteeltaan kriittistä, ei maahanmuutto voi olla sen ulkopuolella. 

Tätä kirkko ei näytä ymmärtävän. Se on liittynyt rasismi-leimasimien joukkoon, valikoimaan ihmisiä oikeisiin ja väärämielisiin. Kysymyksessä ei ole rakkauden näkökulma mitä kirkko ilmeisesti itse kokee edustavansa, vaan poissulkemisen näkökulma. Jotkut kirkon työntekijät leimaavat rasisteiksi ihmisiä joko suoraan tai rivien väleissä. Rasistiksi leimaaminen, ryhmänä tai yksilönä, on vakava syytös. Rikoslaissa se täyttää aiheettomana kunnianloukkauksen kriteerit. 
Neuvoisinkin kirkkoa kuuntelemaan rohkeammin erilaisia kannanottoja ja jättämään liian kiireisen tuomion julistamisen ja oikean halutun ajattelun demoamisen vähemmälle. 

Jos puhuja ei sitten ymmärrä, että maahanmuuttokriittisyys eikä maahanmuuton rajoittamisen vaatimuskaan ole rasismia, "sydämettömyyttä" tai "äärioikeistolaisuutta" vaan yhteiskunnan kokonaisedun kannalta normaalia keskustelua ja päätöksentekoa, kannattaa ehkä pidätellä leimojen ja tuomioiden julistamisen painetta edes joskus. Se ensimmäinen kivi.... 

Rasismi on sitten kokonaan toinen juttu, se on rikos, jolle on olemassa selvät tuntomerkit. Rasisti voi olla kuka tahansa meistä, vaikkapa maamme suvaitsevaisimman ihmisen sädekehää kantava maailmanhalaaja. Rasistia emme tunnista hänen asenteestaan esimerkiksi maahanmuuttoa kohtaan, vaan vain ja ainostaan rasistisesta käytöksestä tai puheesta. Kirkon pitäisi tunnistaa tämä ero, mutta monet ammattiteologit ovat alkaneet leikkiä itse Vuorisaarnaajaa varman oikeassaolemisen tunteen vallassa. Se jakaa kansan, väärin perustein, kahtia. Kirkko ei ole enää silloin kaikkien. Rasismia ei tule hyväksyä, se on selvä, mutta ei pidä hyväksyä myöskään vain yhtä ainoaa oikeaa poliittista näkökulmaa ainoana oikeana. Politisoinut kirkko on varmasti monelle työntekijälleen "mediaseksikkäämpi" työpaikka, mutta eikö tarkoitus ollut koota kansaa eikä lähettää ihmisiä pois häpeämään tavallisia mielipiteitään ja ajatuksiaan maahanmuutosta?

 

Jarmo Mäkelä, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.