null Kirkko kiven sisässä

Elinkautinen onni. Katajanokan entisen vankilan kirkko on Helsingin erikoisimpia vihkikirkkoja.

Elinkautinen onni. Katajanokan entisen vankilan kirkko on Helsingin erikoisimpia vihkikirkkoja.

Kirkko kiven sisässä

Katajanokalla, vähän Uspenskin katedraalista eteenpäin sijaitsee yksi Helsingin vähiten tunnetuista kirkoista. Entisen Helsingin lääninvankilan kirkko on myös yksi kaupungin vanhimmista kirkoista.

Pieni kirkkotila sijaitsee Katajanokan vankilan vanhimmassa osassa, joka valmistui vuonna 1837. Vaaleassa kivirakennuksessa oli aikoinaan kaksitoista selliä. Vankilaa laajennettiin uusilla punatiilisillä selliosastoilla 1800-luvun lopulla. Viimeisinä vuosinaan tutkintavankilana toiminut rakennus kävi lopulta huonokuntoiseksi ja ahtaaksi, ja vankilatoiminta lopetettiin kymmenen vuotta sitten.

Nykyisin kirkko on osa Hotelli Katajanokkaa, joka avattiin entisen vankilan tiloihin vuonna 2007. Alkuperäinen käyttötarkoitus näkyy mielikuvitusta kiehtovalla tavalla Museoviraston suojeleman rakennuksen käytävillä ja kalteri-ikkunoissa.

Kirkossa järjestetään häitä, joulun ajan tapahtumia ja kulttuuritilaisuuksia. Liikuteltavan alttarin ja irtopenkkien vuoksi tila on muunneltavissa. Salia vuokrataan juhla- ja kokouskäyttöön sekä yrityksille että yksityishenkilöille.

– Vihkikirkkona tällä on pitkät perinteet, sillä pareja vihittiin jo vankila-aikana koko 170 vuoden ajan. Tilanteeseen liittyi monesti varmuus siitä, että toinen osapuoli pysyi paikalla loppuun saakka, kertoo hotellin myyntikoordinaattori Laura Vaskonen .

Kuusi metriä korkean kirkkosalin kaari-ikkunoissa ei ole koskaan ollut kaltereita, mutta vankien ei tiedetä päässeen kirkon kautta karkuteille. Jumalanpalvelusten aikana salissa istui kaksi vartijaa, yksi kummassakin ikkunanurkassa. Salissa on edelleen korkeat vihreät penkit, joilta vartijat tarkkailivat seurakuntaa. Miesvangit istuivat alhaalla, naiset ylhäällä parvella.

– 1800-luvulla jumalanpalvelukset olivat vangeille pakollisia. Kirkonpenkki oli oiva paikka vaihtaa vaivihkaa viestilappuja vankien kesken, Vaskonen kertoo.

Museoviraston valvonnassa entisöityä kirkkosalia koristaa kaksi venäläissyntyisen Georges von Swetlikin maalaamaa alttaritaulua, jotka kuvaavat ylösnousemusta ja tuhlaajapoikaa. 1830-luvulla rakennetut urut ovat edelleen toimintakunnossa.

– Jumalanpalveluksia pidettiin joka sunnuntai 1960-luvulle saakka, jolloin kirkkosalia alettiin käyttää myös vierailutilana.

Kirkkoon pääsee tutustumaan joulun aikaan kaikille avoimissa tilaisuuksissa. Hotelli järjestää jouluaaton yömessun yhteistyössä Suomen Anglikaanisen kirkon kanssa. Englanninkielisen messun toimittaa pastori Tuomas Mäkipää . Joulupäivänä kirkossa lauletaan Kauneimpia joululauluja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden johdolla.

– Haluamme tarjota joulun ajan tilaisuuksilla kiireetöntä joulun tuntua niin hotellivieraille kuin lähiseudun asukkaille, Vaskonen sanoo.

Anu Heikkinen
Yömessu Katajanokan entisessä vankilakirkossa, Merikasarmin-
katu 1 a, jouluaattona 24.12. klo 21.30. Kauneimmat joululaulut
joulupäivänä 25.12. klo 14.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.