null Kirkko kutsuu kahvilaan nauttimaan

Lounas maistuu. Eeva ja Eemil Enkola ovat tyytyväisiä ensimmäiseen käyntiinsä Café Agricolassa. Kuva: Jani Laukkanen

Lounas maistuu. Eeva ja Eemil Enkola ovat tyytyväisiä ensimmäiseen käyntiinsä Café Agricolassa. Kuva: Jani Laukkanen

Kirkko kutsuu kahvilaan nauttimaan

Mikael Agricolan kirkossa äskettäin avatussa Café Agricolassa on lounasaikana vipinää. Ensivisiitillä oleva Eeva Enkola ja hänen yksivuotias Eemil-poikansa mutustelevat lasagnea.

– Hyvää on, myös pikkuherralle tuntuu maistuvan, Enkola kehuu ateriaa.

Enkola oli kuullut uudesta kahvilasta viereisessä Sepänpuistossa, jossa hän ulkoilee usein lapsensa kanssa.

– Olen hoitovapaalla, enkä jaksa joka päivä valmistaa lounasta. Varmaan tulen tänne toistekin.

Kirkkoon kahvilan ideoineen Agricola-liikkeen toiminnanjohtaja, pappi Teemu Laajasalo käy tervehtimässä kaikkia uusia asiakkaita. Laajasalo pitää alkua lupaavana, sillä asiakkaita on riittänyt. Suuri osa heistä on ollut lähistöllä asuvia tai työskenteleviä nuoria aikuisia.

Kahvilan toimintaperiaate on omaperäinen. Jokaisesta ostoksesta lahjoitetaan ruoka-annoksen suuruinen summa Kirkon Ulkomaanavun kautta nälänvastaiseen työhön Afrikkaan.

– Jengi on ollut ideasta innoissaan, sillä näin voi tehdä helpolla tavalla hyvää. Ne paikat ovat harvassa, joissa voi nautiskella hyvällä omatunnolla, Laajasalo sanoo.

Café Agricolassa myytävät tuotteet tulevat lähialueen kahviloista ja leipomoista. Kahvilalla on nyt viisi yhteistyökumppania, mutta lisääkin voidaan ottaa. Yritykset määräävät myytävien tuotteiden hinnat, koska tarkoituksena ei ole kilpailla niiden kanssa.

– Pyrimme siihen, että tämä olisi eräänlainen etelähelsinkiläinen merimieskirkko, jossa on myynnissä laadukkaita tuotteita. Tämä on kirkon julistusvapaa vyöhyke, jonne on helppo tulla, mutta josta on silti portti auki alttarille, Laajasalo kuvailee.

– Agricola-liikkeen missiona on yhdistää ja kutsua keskustelemaan. Kahvila edustaa sitä parhaimmillaan, koska se yhdistää arjen ja pyhän, erilaiset ihmiset ja yrittäjät, ruokailijat ja maailman nälkäiset.

Kahvila on myös kirkon eri toimintoihin osallistuvien kohtaamispaikka. Laajasalo arvelee, että esimerkiksi torstaisin paikassa näkee erityisen paljon lapsiperheitä, koska kirkon tiloissa on silloin perhekerho ja muskari.

Café Agricolassa työskentelee kolme maahanmuuttajataustaista työntekijää, ja sen toiminnasta vastaavat aluesuntiot Eira Mäki ja Tuija Rautio. Kahvila on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 10–17, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–23 sekä lauantaisin kello 17–23. Kirkon osoite on Tehtaankatu 23, ja kahvilaan pääsee sisäpihan tai Sepänkadun kautta.

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli: