null Kirkko lataa tietokoneväkeä

Kohokohta. Kolmen tuhannen tietokoneen näytöt valaisivat Hartwall Areenan hämärän hallin. Osallistujien keskuudessa näkyy vuosi vuodelta enemmän myös naisia.

Kohokohta. Kolmen tuhannen tietokoneen näytöt valaisivat Hartwall Areenan hämärän hallin. Osallistujien keskuudessa näkyy vuosi vuodelta enemmän myös naisia.

Kirkko lataa tietokoneväkeä

Viime viikonloppuna järjestetty tietokonefestivaali keräsi yhteen tuhansia harrastajia. Kirkko oli mukana tuomassa intensiiviseen tapahtumaan rauhaa ja hiljaisuutta. Teksti Noora Wikman Kuvat Esko Jämsä

Innostunut kuhina täyttää Hartwall Areenan hallin. Ohi vyöryy nuoria, jotka vetävät perässään matkalaukkuja tai työntävät rullakoita, joihin on pakattu tietokoneita, näyttöjä, näppäimistöjä ja energiajuomaa. Sotkeentuneita piuhoja selvitellään. Aikaisimmat tulijat ovat jo saaneet kokistölkkinsä sopivasti käden ulottuville ja koneensa nettiin. Tietokonefestivaali Assembly on avannut ovensa muutama tunti sitten.

Viikonlopun kuluessa Hartwall Areenalle kokoontuu viitisen tuhatta nuorta ja nuorta aikuista pelaamaan, kilpailemaan, surffaamaan ja tietysti tapaamaan tuttuja. Mukaan pakataan omat tietokoneet, makuupussit ja kaverit.

Assemblyyn ei tulla vain pelaamaan tietokonepelejä. Ohjelmaan kuuluu erilaisia aktiviteetteja, konsertteja sekä kilpailuja, eli kompoja , joissa kilvoitellaan ohjelmointitaidoilla esimerkiksi tietokonegrafiikan ja -musiikin saralla. Kilpailussa osallistujat tekevät demon , näytteen, omista taidoistaan ja muut kävijät äänestävät voittajaa.

Juuri tämä ohjelmoinnin ympärille syntynyt kulttuuri ja yhteisö, demoskene , on Assemblyn eli Assyjen , ytimessä, mutta 11 vuotisen historiansa aikana festivaali on laajentunut kaikenlaisten tietokoneista kiinnostuneiden harrastajien ja ammattilaisten tapahtumaksi.

Assyilla mukana menossa on jo kolmatta kertaa myös kirkko, joka on viime vuosina muutenkin panostanut näkyvyyteen internetissä.

– Kirkko tarjoaa mahdollisuuden hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Olemme täällä pitämässä esillä sitä, että kirkon työntekijöiden kanssa voi tulla juttelemaan, oli paikka tai ympäristö mikä tahansa, verkkopappi Markus Kartano kertoo.

Kirkolla on Hartwall Areenalla oma piste, Lataamo, jossa kävijät voivat käydä lataamassa itseään leirikeskuksesta lainatuilla kerrossängyillä ja vaikkapa jutella päivystävän työntekijän kanssa.

– Viime vuonna toimme ensimmäistä kertaa sängyt tänne, ja ne olivat ehdoton hitti, Kartano muistelee.

Sänkyjen suosiota selittää myös se, että nukkumiseen varattu alue on vähän karu, ja kävijät joutuvat tyytymään makuupusseihin. Lataamon lisäksi kirkon työntekijöitä päivystää salissa tietokoneen ääressä. Kävijöille halutaan tarjota mahdollisuus vieläkin kevyemmän kynnyksen yhteydenottoon nettikeskustelun kautta. Lisäksi ohjelmassa on muutama hartaus Second Life -virtuaalimaailmassa.

Kartano kertoo, että kirkon läsnäolo tapahtumassa on otettu vastaan positiivisesti.

– Tässä on ollut luonteva tapa tarjota asiaa, jota ihmiset täällä kaipaakin ja sitä kautta luodaan positiivisia mielikuvia.

Tapahtuman järjestäjätkin ovat nähneet kirkon läsnäolon hyvänä asiana ja ehdottaneet hyväksi näkemiään toimintamuotoja. Järjestäjiltä on muun muassa tullut idea Assembly-riparista, joka ei kuitenkaan vielä ole jalostunut käytäntöön asti.

Toista kertaa Assemblyyn osallistuu Jenna Hyvärinen .

– Viime vuonna sain kaverilta vapaalipun ja täällä käytyäni totesin, että tulen tänne uudestaankin ja otan konepaikan, Hyvärinen kertoo.

Mutta eikö tietokoneella näprääminen ole vähän epäsosiaalista? Kysymyksen esitettyäni Hyvärinen kavereineen räjähtää nauruun.

– Olen tavannut nämä ihmiset netissä. Itse asiassa meitä on tässä rivissä 16 netissä tavattua kaveria.

Sosiaalisuus onkin iso osa Assyja: sinne tullaan tapaamaan nettituttuja ja tutustumaan samanhenkiseen porukkaan.

– Ei kukaan tule tänne yksin istumaan koneelle vaan tekemään yhdessä. Verkko on sellainen yhdessäolon mahdollistaja, voidaan pelata pelejä ja keskustella, vahvistaa Markus Kartano.

– Ja on tämä tällainen yhteisöllinen kokemus, kun näkee, että näin paljon meitä on ja tullaan eri puolilta Suomea saman asian äärelle.

Joonas Mäkisellä on kokemusta Assemblyjen hyvästä yhteishengestä jo monen vuoden takaa.

– Ihmiset tulevat tänne eri syistä. Jotkut tulevat vaan pelaamaan, jotkut tulevat säveltämään musiikkia ja kilpailuihin, mutta kaikki ovat sovussa keskenään, mikä on aivan mahtavaa.

Ongelmia ei Assemblyssä juurikaan synny. Vaikka kaikilla on mukanaan suhteellisen arvokasta laitteistoa, mitään ei katoa, eikä päihteiden kanssa ole ongelmia.

– Eihän se olisi hauskaa, Mäkinen toteaa. Ei tänne tulla pilamaan kenenkään päivää, vaan pitämään hauskaa sen oman jutun parissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.