null Kirkko on jäämässä vaille miljoonien eurojen valtionrahoitusta

Hautaustoimen maksut nousevat Helsingissä ensi vuoden alussa. Kuva on Hietaniemen hautausmaalta. Kuva: Jani Laukkanen

Hautaustoimen maksut nousevat Helsingissä ensi vuoden alussa. Kuva on Hietaniemen hautausmaalta. Kuva: Jani Laukkanen

Ajankohtaista

Kirkko on jäämässä vaille miljoonien eurojen valtionrahoitusta

Kansanedustaja Ilkka Kantola kritisoi sitä, että kirkon jäsenet pannaan maksamaan esimerkiksi hautaustoimesta muidenkin puolesta.

Tuoreen lakiesityksen mukaan kirkon saaman valtionrahoituksen indeksikorotukset jäädytetään vuosien 2017–2019 ajaksi osana valtiontalouden sopeuttamistoimia. Sama koskee ortodoksisen kirkon saamaa valtion määrärahaa.

Eduskunta äänestää lakimuutoksesta ennen joulua. Indeksikorotusten jäädytyksistä päätetään vuodeksi kerrallaan kunkin vuoden budjetin yhteydessä.

Tämän vuoden alussa voimaan tulleen lain mukaan valtio myöntää kirkolle vuosittain rahoitusta hautaustoimen, väestökirjanpidon ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten hoitamiseen.

Aiemmin kirkolle annettujen yhteiskunnallisten tehtävien kustannuksia katettiin yhteisöveron tuotolla. Uudessa mallissa rahoitus on kiinteä, ja sen määrää ilmoitettiin alun perin korotettavan vuosittain kuluttajahintaindeksin perusteella.

– Ymmärrän tässä julkistalouden tilanteessa esityksen, mutta kirkon kannalta se ei ole hyvä, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän hallintojohtaja Jussi Muhonen.

 

Valtion kirkolle maksama rahoitus säilyisi ehdotuksen mukaan seuraavat kolme vuotta vuoden 2016 tasolla, 114 miljoonassa eurossa. Arvioiden mukaan kirkko menettäisi jäädytysten myötä kolmen seuraavan vuoden aikana 1,3–1,5 miljoonaa euroa vuodessa ja vuodesta 2019 alkaen noin 4,3 miljoonaa euroa vuosittain.

– Helsingin osalta puhutaan prosentin kymmenyksistä kokonaisverokertymässä, Muhonen sanoo.

Tämä tarkoittaa runsasta 100 000 euroa vuodessa.
 

Seurakuntien säästöpaineet kasvaisivat lakimuutoksen vuoksi. Kiinteistöjä jouduttaisiin todennäköisesti edelleen myymään."
 

Seurakuntien säästöpaineet kasvaisivat lakimuutoksen vuoksi. Seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen toteaa, että esimerkiksi hautaustoimeen saataisiin pysyvästi vähemmän varoja. Myös kiinteistöjä jouduttaisiin todennäköisesti edelleen myymään.

Hautaustoimen taksat nousevat Helsingissä ensi vuoden alussa eräiden maksujen osalta jopa kymmenen prosenttia.

– Ajan myötä taksoja on nostettava, jotta saadaan pidetyksi palvelu ja hautausmaiden hoito riittävällä tasolla. Lain mukaan maksuja ei kuitenkaan saa nostaa todellisia kustannuksia korkeammiksi, Heinonen sanoo.

 

Kansanedustaja Ilkka Kantola (sd) pitää todennäköisenä sitä, että hallituspuolueet vievät esityksen läpi opposition vastustuksesta huolimatta. Myös kirkolliskokous on antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle vastustavan lausunnon.

– Summa on marginaalinen valtion budjettisäästöjen kannalta. Ei olisi ollut valtiontalouden kannalta mikään ongelma, jos tämä olisi pidetty entisellään, ja luottamus ja kohtuus suhteessa kirkkoon olisi säilytetty, hän sanoo.

Kantola uskoo, että paineet kirkollisveron nostamiseen kasvavat. Varsinkin hautaustoimen kulut nousevat suurten ikäluokkien ikääntymisen myötä, ja samaan aikaan kirkon jäsenmäärä vähenee.

– Kirkollisveron maksajat joutuvat muutoksen myötä maksamaan kirkolle annettujen yhteiskunnallisten tehtävien hoitamisesta enemmän kuin ne, jotka eivät ole kirkon jäseniä. Ei ole oikein, että kirkon jäsenille tulee ylimääräisiä kustannuksia asioista, jotka kuuluvat kaikille yhtäläisesti. Tämä on minusta lähes perustuslakiongelma.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.