null Kirkko päivystää netissä läpi joulun

Helpotusta yksinäisyyteen. Kirkko päivystää joka päivä kello 9–21 Facebookissa, myös jouluna. Netissä on monta kanavaa kysyä ja saada apua papilta ryhmässä tai henkilökohtaisesti. Uutta on myös chatti-terapia. Piirros: Marja Sarkimaa

Helpotusta yksinäisyyteen. Kirkko päivystää joka päivä kello 9–21 Facebookissa, myös jouluna. Netissä on monta kanavaa kysyä ja saada apua papilta ryhmässä tai henkilökohtaisesti. Uutta on myös chatti-terapia. Piirros: Marja Sarkimaa

Kirkko päivystää netissä läpi joulun

Jos yksinäisyys ahdistaa, netissä voi chattailla kirkon työntekijän kanssa joka päivä.

Kirkon ja seurakuntien työntekijät ovat olleet pitkään mukana nettipalveluissa. Osa palveluista on julkisia, joissa kysymys ja vastaus ovat kaikkien nähtävissä, osa kahdenkeskistä.

Uusimpana palveluna kirkko avasi Facebookissa Kirkko Suomessa -kohtaamispaikan, jossa on runsaasti tietoa kirkon palveluista. Sivuilla voi joka päivä kello 9–21 käydä reaaliaikaista kahdenkeskistä chat-keskustelua anonyymisti kirkon työntekijöiden kanssa.

Palvelua voi käyttää myös henkilö, joka ei kuulu Facebookiin tai joka ei ole kirjautunut sinne. Vastaajarinkiin kuuluu noin 40 kirkon työntekijää eri puolilta Suomea.

Facebookin kirkko-chatissa voi jutella, saada neuvoja, sielunhoitoa ja helpotusta oloonsa myös läpi joulunpyhien. Palvelu liittyy kirkkohallituksen Hengellinen elämä verkossa -toimintaan.

Yhteisökoordinaattori, pastori Henna Ahlfors sanoo, että chat kuuluu vaitiolovelvollisuuden piiriin ja sen tietoturvallisuus on taattu. Sivustot eivät ole Facebookin palvelemilla eikä keskustelu tallennu Facebookiin.

Jos keskusteluruutu ei tule Facebookissa näkyviin, päivystäjät ovat varattuja. Käyttäjän viesti näkyy anonyyminä nimellä ”Minä” – englantilaisittain ”Me”, vastaajan omalla nimellään. Palveluun ei tarvitse rekisteröityä.

Verkkokeskustelija, pastori Sonja Turunen on buukannut itsensä päivystämään netissä läpi joulun. Hän tietää, että joulu on herkkä juhla, joka nostaa myös ikävät tunteet pintaan.

– Jouluna ihminen voi tuntea, että kaikilla muilla on onnellinen joulu ja hän yksin on epätoivoinen. Tärkeintä on, että yksinäinen saa netissä kuuntelijan juuri sillä hetkellä kun tarvitsee. Se on hetken tukea, pappina Sonjana päivystävä Turunen toteaa.

Pienikin keskustelu tuo lohtua käyttäjälle.

– Tärkeää ei ole tietää keskustelijan taustoja, tärkeää on vuoropuhelu, päivystäjä sanoo.

 

Pastorit Juha Petterson ja Markus Kartano ovat jo neljän vuoden ajan käyneet vuoroviikoin chatti-keskustelua Helsingin seurakuntayhtymän sivustolla uskotoivorakkaus.fi. Chatti on auki keskiviikkoisin kello 18–21, jouluviikolla se palveli myös alkuviikon. Sivustossa voi lähettää papille myös yksityisviestejä. Palvelu jäi joulutauolle ja jatkaa taas loppiaisen jälkeen 11.1.

Sivustolla on uutta se, että siellä voi varata ennakkoon kahdenkeskisen chattailu-ajan tunniksi papin kanssa terapiakeskustelua varten. Varauspalvelu ja yksityiskeskustelut toimivat arkisin kello 10–18 välillä.

– Chatti voi olla vain yksi kerta tai se voi venyä keskustelujen sarjaksi. Palvelu on lyhyttä terapiaa, eikä sitä voi venyttää monen vuoden mittaiseksi, psykoterapeutiksi kouluttautuva Petterson toteaa.

Hän on kehittänyt chattia keskustelutyökaluna kirjallisuusterapian keinoin.

– Kirjoittamalla voi hahmottaa elämäntilannettaan. Etuna on myös täysi nimettömyys, Petterson sanoo.

 

Julkisessa chatissa kaikki viestittelevät toistensa kanssa, pappi muiden mukana. Markus Kartano sanoo, että ryhmäkeskustelijoilla on suuri merkitys toisilleen. Ryhmä voi toimia vertaistukena, kun keskustelijat oppivat toistensa nimimerkit.

– Chat-keskustelua voi rullata näytöllä tunnin taaksepäin. Varhaisempi keskustelu katoaa taivaan tuuliin. Se ei jää mihinkään näkyville eikä tallennu tietokantoihin, Kartano toteaa.

Myös perinteinen Kysy papilta -palvelu toimii yhä netissä. Vastaus luvataan viikossa. Rinkiin kuuluu pääkaupunkiseudun pappeja ja palvelu löytyy hakusanoilla ”kysy papilta”. Nettitupu on koululaisille tarkoitettu auttamispalvelu, joka tarjoaa aikuisen keskustelukumppanin joko reaaliaikaisesti tai viiveellä.

Palveleva puhelin auttaa niin ikään joka päivä läpi joulun. Kirkon työntekijöiden puoleen voi aina kääntyä myös suullisesti ja kasvotusten.

Sakari Sarkimaa

Kirkko keskustelee netissä:

- Facebook, Kirkko Suomessa, www.facebook.com/kirkkosuomessa
- Usko toivo rakkaus, Helsingin seurakuntayhtymä
- Suomi24.fi, Kirkko kuulolla
- nettipappi.fi
- City-lehti, Rakkauden ammattilaiset ja Puhu papille
- Irc-galleria
- Nettitupu.fi
- Helistin.fi
- Secondlife.com, 3-ulotteinen, kansainvälinen hahmopeli.
- Palveleva netti, verkkoauttaminen.fi, palvelevan puhelimen nettiversio.
- Palveleva puhelin 01019-0071, su–to klo 18–01, pe–la klo 18–03, ruotsiksi 01019-0072 joka ilta klo 20–24.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.