null Kirkko tarjosi ensimmäisen ryypyn

Kirkko tarjosi ensimmäisen ryypyn

Poikamme on tullut rippikouluikään. Vaellusripari houkutti, ja seurakunnan muukin toiminta kiehtoo. Nuorisomessun yhteydessä täysraitis ja päihdevastainen nuoremme pääsi ensi kerran ehtoolliselle.

Poika koki elämänsä suurimman yllätyksen, kun pyhällä ehtoollisella tarjottiin kulaus alkoholia, hänen sanojensa mukaan "reilu hörppy".

Ihmettelen tällaista traditiota nuorten messun yhteydessä, onhan alkoholin tarjoaminen alaikäisille jopa lainvastaista.

Tämä tapaus rapautti kotona rakentamaamme itsenäisen valinnan mallia. Olemme aina tähdentäneet, että alkoholia ei tarvitse edes maistaa, vaikka kuka tuputtaisi tai tarjoaisi.

Eikö nuorten ehtoollisella voisi käyttää alkoholitonta viiniä, sellaista myydään jopa Alkossa? Ehtoollisen symboliarvo tuskin on alkoholin varassa, eiväthän "Kristuksen ruumis ja veri" kannusta myöskään kannibalismiin.

Isa Kukkapuro-Enbom
tuomiokirkkoseurakuntalaisen äiti


Ehtoollinen ei ole anniskelua

On hienoa ja vastuullista vanhemmuutta, että kannustatte poikaanne raittiuteen. Myös seurakunta tukee päihteetöntä elämää.

Kaikenikäiset seurakuntalaiset ovat tervetulleita ehtoolliselle. Vanhempien ja muiden kasvattajien velvollisuus on kertoa lapselle, mistä on kyse. Myös rippikoulussa opetetaan ehtoollisesta.

Ehtoollinen on juhlahetki, jossa leipä ja viini muistuttavat Jeesuksen ja hänen oppilaittensa pääsiäisateriasta. Siksi ehtoollisenviettoon kuuluvat rypäleviini ja vehnäleipä.

Päihteeksi ehtoollisviiniä tai siihen kastettua leipää ei jaeta. Myös alkoholitonta viiniä ja gluteenitonta leipää on saatavissa. Niitä voi reilusti pyytää jo kirkkoon saapuessaan eikä pyynnön syytä tarvitse selitellä, oli se sitten periaate, herkkyys tai allergia.

Ehtoollinen ei ole eväsleipien rouskuttelua eikä alkoholiryyppyjen anniskelua. Kannibalismillakaan ei ole mitään tekemistä ehtoollisen kanssa. Kristitty ei havittele ehtoollisesta jumalallisia voimia, vaan ottaa vastaan armon, jota ei voi ihmisen aisteilla havaita.

Saamme kuitenkin uskoa, että Kristuksen läsnäolo on totta kuin ehtoollisaineitten maku ja Jeesuksen ajan ihmisten koskettama ruumis ja veri.

Ilmari Syrjälä
nuorisotyön pappi
Helsingin seurakuntayhtymä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.