Kirkko tärvelee omat vaalinsa

Kirkko tärvelee omat vaalinsa

Kirkko on valmis nähtävästi oman imagonsa takia tekemään mitä tahansa äänestysaktiivisuuden kohottamiseksi. Ei 14 prosenttia niin huono tulos ole verrattuna vaikka EU-vaalien 41 prosenttiin.

Viimeinen ajattelemattomuus oli julkaista jo ennen vaalikoneen sulkeutumista vastanneiden kannan jakautuminen, mikä vaikuttaa myöhemmin vastaaviin. Vaalien projektipäällikön Mari Leppäsen mukaan (Kotimaa24.fi) tavoitteena on saada seurakuntavaaleille näkyvyyttä ennakkoon sekä innostaa vielä loppujakin ehdokkaita täyttämään vaalikone. Tämä on Leppäsen mukaan normaalia toimintaa vaalien alla. Kaikkea muuta, sillä missään ei tuloksia tarkastella etukäteen.

Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteen mukaan ehdokkaat ovat arvoiltaan tavallista konservatiivisempia ja osallistuvat seurakunnan toimintaan aktiivisemmin kuin kirkon jäsenet keskimäärin. Jälkimmäinen tieto aktiivisuudesta on tietenkin luonnollista, mutta edellinen tieto herättää kyllä kysymyksen. Miten konservatiivisuutta on mitattu ja ennen kaikkea, mihin ehdokkaita on verrattu: koko väestöön vai kirkon jäseniin, jotka hekään eivät ole vaalikonetta täyttäneet.

Onneksi, sillä massiivisempaa ja masentavampaa vaalikonetta on tuskin nähty. Merkki ehdokkaiden vastausvaikeuksista on se, että vastausaikaa jatkettiin peräti viikolla. Suurta motorista valmiutta ja kärsivällisyyttä vaativa urakka menee kuitenkin hukkaan, jos myös koneen käyttäjillä on hankaluuksia vastauksia lukiessaan. Ottakaa nyt vaikkakin jälkikäteen todellinen kuluttajapalaute, niin ette tällaista konetta enää tee.

Kysymyksiä on valtava määrä eikä mitään toimialaa unohdeta. Numerointi olisi auttanut vastaamisessa. Oman seurakuntamme Lauttasaaren viime kirkkoherravaalin vaalitentit hoitaneena voin todeta, että kirkkoherraehdokkaat selvisivät paljon vähemmällä. Esitän, että seurakuntayhtymä velvoittaa ainakin kirkkoherrat vastaamaan vaalikoneeseen. Se auttaisi painopisteiden valitsemisessa.

Seppo Väisänen
Lauttasaari

 

Jaa tämä artikkeli: