null Kirkko tulee apuun USA:ssa

Voiton puolella. Keuhkosiirrosta toipuva David oli vuodepotilas vielä viime vuonna. Nyt Davidin ja Jennien perheen tulevaisuus näyttää valoisammalle kuin aikoihin.

Voiton puolella. Keuhkosiirrosta toipuva David oli vuodepotilas vielä viime vuonna. Nyt Davidin ja Jennien perheen tulevaisuus näyttää valoisammalle kuin aikoihin.

Kirkko tulee apuun USA:ssa

Yhdysvalloissa kirkot pitävät henkilökohtaista huolta jäsenistään.

Pohjois-Yhdysvalloissa sijaitsevan Prattsvillen pikkukaupungin asukkaiden elämä sai uuden käänteen elokuussa 2011, kun hurrikaani Irenen mukanaan tuomat vuosisadan pahimmat tulvat tuhosivat kaupungista yli 300 kotia.

Myrskyn jälkiä korjattiin osin seurakuntalaisten vapaaehtoisvoimin. Yksi vapaaehtoisista oli Jeff Miller. Hän matkusti myrskyn jälkeen Yhdysvaltojen halki entiselle kotiseudulleen New Yorkin lähistölle avustamaan jälleenrakennuksessa.

Millerin seurakunta otti kummikodikseen pahoin vaurioituneen yksinhuoltajaäidin kodin, jota he kunnostivat kirkon jäsenistä koostuvan ammattilaistiimin voimin. Mukana on niin puuseppiä, timpureita kuin maalareitakin.

– On uskomatonta, kuinka laajalti lähialueiden kirkkojen jäsenet tulivat mukaan hädässä olevien lähimmäisten auttamiseksi, Miller kertoo.

Kirkkojen tuki kotinsa menettäneille oli tärkeä, sillä vakuutusyhtiöt eivät läheskään aina korvaa luonnontuhojen aiheuttamia kuluja.

– llman kirkkojen apua useat perheet olisivat ajautuneet konkurssiin, projektia johtanut pastori Charles Gockel sanoo.

Yhdysvaltalaisista noin puolet on jonkin kirkon jäseniä. Seurakunnat ovat vilkkaita sosiaalisen toiminnan keskuksia, joissa käydään jumalanpalvelusten lisäksi tapaamassa tuttuja, harrastamassa ja osallistumassa vapaaehtoistoimintaan.

Kirkkojen työ Yhdysvalloissa on monimuotoista. Perinteisten ruokapankkien sekä katastrofiavun lisäksi kirkot pitävät henkilökohtaista huolta jäsenistään ja tarjoavat esimerkiksi uraohjausta, apua työnhaussa sekä erilaisia, hyvin suosittuja tukiryhmiä.

Lähes jokaisella kirkolla on omansa ja ryhmiä on esimerkiksi alkoholisteille, yksinhuoltajille, työnsä menettäneille sekä eronneille. Myös parhaimmat lasten esikoulut ovat seurakuntien ylläpitämiä ja niihin voi olla pitkät jonot.

Etelä-Kaliforniassa sijaitsevaan, Penasquitos Lutheran Church -seurakuntaan kuuluvan Jeannie Alexanderin tarina on koskettava. Hänen miehensä David sairastaa harvinaista geneettistä sairautta, jonka takia Davidille on tehty keuhkosiirto sekä lukuisia muita leikkauksia.

Sairauden puhkeamisen jälkeen ennen hyvin toimeen tullut keskiluokkainen perhe elää nyt työkyvyttömyyseläkkeen varassa. Jeannie Alexander uskoo, että ilman seurakunnan tukea he eivät olisi selvinneet.

– Pahimpina aikoina, kun David taisteli elämästään hengityskoneessa, seurakuntamme jäsenet toivat minulle päivittäin ruokaa, kävivät siivoamassa kotimme sekä hoitivat koiriamme. Kirkkomme pastori soitti teho-osastolle päivittäin tiedustellakseen Davidin vointia. Se oli hyvin koskettavaa.

Myös David on ollut mukana kirkon tarjoamassa tukiryhmätoiminnassa, sillä Yhdysvalloissa vakava sairastuminen tarkoittaa useimmiten myös työpaikan menetystä.

– Menetin työpaikkani tavaratalo Neiman Marcusilla sairaalajaksojen välissä. Kirkon työnsä menettäneiden tukiryhmä tarjosi vertaistukea, jossa sai paitsi puhua myös suunnitella omaa tulevaisuutta ammattilaisten ohjaamana.

Jeannie muistuttaa, että oma kirkko löytyy etsimällä. Tarjonta on runsasta ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Asuinpaikka ei määrää kirkkoa, vaan omansa saa valita vapaasti.

– Kokeilin itse vuosien aikana kolmea eri kirkkoa ennen kuin löysin nykyisen seurakuntani. Tänne tullessani tunsin tulleeni kotiin, ilmapiiri on niin lämmin ja välittävä. Uskon, että jonain päivänä on minun vuoroni auttaa apua tarvitsevia.

San Diego State University -yliopiston tutkija Rebecca Moore selittää kirkkojen voimakasta roolia amerikkalaisten arkipäivässä historiallisilla ja sosiaalisilla syillä. Kirkko ja valtio on maan perustuslaissa erotettu. Kirkot saavat rahoituksensa jäseniltään. Toisaalta taas perustuslaki takaa uskonnon vapauden.

– Kristityt ovat olleet kautta maamme historian voimakkaasti tukemassa sosiaalisia muutosliikkeitä, kuten naisten ja mustien oikeuksien puolesta taistelua.

Vaikka USA:n tiukka taloustilanne ei ole juurikaan kasvattanut kirkkojen jäsenmääriä, paikkaavat kirkot valtion aiheuttamia leikkauksia yhä enemmän.

– Heikko taloussuhdanne on luonut uusia ilmiöitä, kuten työssäkäyvät kotinsa menettäneet. Heitä varten kirkot ovat perustaneet majoituspalvelua tarjoavan Interfaith Homeless Network -ohjelman. Sosiaalipalveluiden supistukset näkyvät selvästi kasvavina kirkkoihin kohdistuvina tarpeina, Moore pohtii.

Teksti Johanna Penttilä
Kuva Kimberley Evansen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.