null Kirkko vastailee tyttöjen kysymyksiin Demi.fi:ssä

Demi.fi:n Syvälliset-palstalla on keskusteltu muun muassa siitä, pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Kuva: Demi.fi

Demi.fi:n Syvälliset-palstalla on keskusteltu muun muassa siitä, pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Kuva: Demi.fi

Ajankohtaista

Kirkko vastailee tyttöjen kysymyksiin Demi.fi:ssä

Kirkon työntekijät ovat alkaneet päivystää teinityttöjen Demi-lehden keskustelupalstalla. Demin päätoimittajan mukaan kysymykset uskosta kiinnostavat.

Luterilainen kirkko sekä 12–19-vuotiaille tytöille ja naisille suunnattu Demi.fi-sivusto ovat aloittaneet yhteistyön.

Kirkon papit sekä diakonia- ja nuorisotyöntekijät päivystävät kolmena iltana viikossa Demin keskustelufoorumin Syvällistä-palstalla. Heidän kanssaan voi jutella elämän- ja uskonkysymyksistä. Demi on Suomen luetuin tyttöjen ja nuorten naisten lehti, jonka nettisivut tavoittavat noin 200 000 kävijää viikossa.

Eniten puhuttavia aiheita ovat olleet usko ja epäily, ihmissuhteet sekä kirkon opetus seksuaalisuudesta ja avioliitosta. Myös rippikoulu on monelle demittäjälle ajankohtainen aihe.

Demin päätoimittajan Anni Lintulan mukaan uskonkysymykset kiinnostavat nuoria naisia.

– Monet nuoret miettivät elämänkatsomustaan. Teini-iässä monilla on intohimoa pohtia näitä asioita, Lintula toteaa.

Mielipide voi sitten viikon tai kuukauden päästä muuttua, ja se on ihan okei.
– Demin päätoimittaja Anni Lintula

Kirkon väen kanssa on sovittu selkeät toimintatavat. Keskustelualue ja -aika on päätetty ennalta. Kirkon työntekijät eivät osallistu nuorten käynnistämiin keskusteluihin, vaan aloittavat aina omansa.

– Näin tytöillä säilyy keskustelurauha, Lintula selittää.

Demin toimitus auttaa kirkon työntekijöitä esimerkiksi siinä, millaisella äänellä tytöille kannattaa puhua, mikä tyttöjä kiinnostaa ja minkälaiset avaukset koukuttavat. Kirkon työntekijät päättävät aiheensa kuitenkin itse.

– Demi.fi:ssä on ollut esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkotukioppilaita keskustelemassa. Tämä on sille luontevaa jatkoa, Lintula kertoo.

Tytöt päättävät itse, mitä ajattelevat

– Tytöt voivat itse peilata asioita ja päättää, mitä niistä ajattelevat. Sen enempää ei ole tarkoitus tyrkyttää, sanoo päätoimittaja Anni Lintula. Kuva: Satu Nyström / Demi

– Tytöt voivat itse peilata asioita ja päättää, mitä niistä ajattelevat. Sen enempää ei ole tarkoitus tyrkyttää, sanoo päätoimittaja Anni Lintula. Kuva: Satu Nyström / Demi

Ensimmäinen keskusteluilta oli suosittu.

– Aihe oli, että mitä olet aina halunnut kysyä kirkolta. Se oli sivustolla kymmenen suosituimman keskustelun joukossa eli todella suosittu, Anni Lintula kertoo.

Lintulan mukaan kirkko on monelle nuorelle etäinen, ja keskusteleminen kirkon edustajien kanssa voi tuoda sitä lähemmäksi.

– Tytöt voivat itse peilata asioita ja päättää, mitä niistä ajattelevat. Sen enempää ei ole tarkoitus tyrkyttää.

Tietoa on tarjolla paljon, mutta Lintulan mukaan monella nuorella ei välttämättä ole vielä kykyä arvioida eri lähteiden luotettavuutta. Oman mielipiteen muodostamiseen voi tarvita tukea.

– Mielipide voi sitten viikon tai kuukauden päästä muuttua, ja se on ihan okei.

Demin keskustelupalstalla käy uskonnottomia, muslimeja ja vaikka keitä. Anni Lintulan mielestä ei silti ole ongelma, että luterilaisen kirkon työntekijät vetävät keskusteluja. Eriävät näkemykset avaavat uusia ajatuksia.

– Osa tytöistä kuuluu luterilaiseen kirkkoon, mutta on myös niitä, jotka kaipaavat siitä tietoa. Keskusteluissa saa myös kyseenalaistaa ja kritisoida.

Lintulan mielestä on tärkeää, että palstalla on luotettavia aikuisia, jotka antavat nuorille oikeaa tietoa kirkosta ja sen uskosta. Monen nuoren kuva kirkosta muodostuu erilaisista somekohuista ja kärkkäistä mielipiteistä, joiden takana kirkko ei välttämättä seiso. Monilla on vääriä mielikuvia esimerkiksi siitä, millaisia arvoja kirkko edustaa.

Osaa nuorista kiinnostaa, osaa ei

Oululainen nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala on yksi Demi.fi:ssä keskustelevista kirkon työntekijöistä. Hänestä Demi.fi sopii tarkoitukseen hyvin.

– Osalla nuorista on tarve ja halu keskustella syvällisistä asioista. Osaa kiinnostaa, osaa ei. Osa haluaa väitellä, osa ei, Kuoppala kertoo.

Kuoppala on tehnyt kirkon sometyötä aiemmin muun muassa Suomi24-sivustolla. Hänestä nettipalstojen anonymiteetti voi helpottaa keskustelua. Nimimerkin takaa voi jutella myös asioista, joista ei muuten puhuisi.

Demi.fi:n intensiivisen keskustelukulttuurin oppimiseen menee hetki. Kuoppalasta on myös oleellista muistaa, että keskusteluja seuraavat muutkin kuin niihin osallistuvat. Hän pitää sometyöskentelyä mielekkäänä.

– Puhumme elämästä, uskosta ja ihmisyydestä. On hirveä kirkollinen klisee sanoa, että olemme perusasioiden äärellä, mutta niin se on, Kuoppala selittää.

Kuoppalan mukaan sometyö ei ole evankelioimista, vaan yhdessä pohtimista, haastamista ja välillä väittelemistä.

– Me olemme valmiita keskustelemaan kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.