null Kirkkoon liittymisessä erilaisia ehtoja? Paperilla pitää tunnustaa usko, netissä ei

Paperisessa kirkkoonliittymislomakkeessa pitää allekirjoittaa, että tunnustaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uskon. Kuva: Topias Haikala

Paperisessa kirkkoonliittymislomakkeessa pitää allekirjoittaa, että tunnustaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon uskon. Kuva: Topias Haikala

Ajankohtaista

Kirkkoon liittymisessä erilaisia ehtoja? Paperilla pitää tunnustaa usko, netissä ei

Projektipäällikkö Katri Meripaaden mukaan nettisivun tekijät eivät ole tarkoituksella päätyneet siihen, että kirkkoon voisi liittyä tunnustamatta sen uskoa.

Luterilaiseen kirkkoon on 15. syyskuuta alkaen voinut liittyä netissä osoitteessa liitykirkkoon.fi. Aiemmin liittyjän on pitänyt tulostaa liittymislomake ja lähettää täytetty lomake seurakuntaan. Nettipalvelussa henkilö tunnistautuu pankkitunnuksillaan, jolloin henkilö- ja yhteystiedot tulevat lomakkeeseen valmiiksi.

Paperi- ja nettilomakkeissa on yksi merkittävä ero. Printattavassa lomakkeessa kirkkoon liittyjän pitää allekirjoituksellaan varmistaa, että on liittymässä Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja tunnustaa sen uskon.

Nettilomakkeessa uskon tunnustamisesta ei puhuta lainkaan.

Nettilomakkeessa ei edellytetä uskon tunnustamista. Kuvakaappaus evl.fi-sivuilta.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar on tiedustellut, voisiko hän liittyä kirkkoon kannatusjäseneksi, vaikka on uskonnoton. Näillä näkymin se ei kuitenkaan ole mahdollista.

"Emme ole tietoisesti päätyneet siihen, että kirkkoon voisi liittyä tunnustamatta sen uskoa", kertoo liitykirkkoon.fi-sivustoa suunnitellut projektipäällikkö Katri Meripaasi kirkkohallituksesta.

Kirkon jäseneksi voi nettilomakkeellakin liittyä vain kastettu, rippikoulun käynyt ja konfirmoitu henkilö. Mikäli jokin näistä puuttuu, liittyminen saa odottaa. Konfirmaatiossa rippikoulun käyneet tunnustavat kirkon uskon.

On kuitenkin mahdollista, että konfirmoitu henkilö eroaa kirkosta ja irtautuu sen uskosta, mutta päättää myöhemmin palata takaisin. Nettilomakkeella näyttäisi tällöin olevan mahdollista liittyä kirkkoon vaikka ei tunnustaisi sen uskoa – ainakin, jos viitsii viilata pilkkua.

"Kun tätä ensimmäistä versiota lähdettiin tekemään, lähdimme siitä, että liittyjä joutuisi täyttämään mahdollisimman vähän tietoja", Meripaasi sanoo.

"Sen takia siinä ei kysytä edes, milloin olet käynyt rippikoulun tai milloin sinut on kastettu."

Kirkkohallituksessa nettilomakkeen kysymykset nousivat esille jo alkuviikosta, ja Meripaaden mukaan asia on käsittelyssä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.