null Kirkkopalvelujen kohuttu näyttely ei kelpaa seurakunnille

Yksi Toiseuden kohtaaminen -näyttelyn teoksista on Maria Wolframin öljyvärimaalaus Itsensäpeilaus I (2007-2008).

Yksi Toiseuden kohtaaminen -näyttelyn teoksista on Maria Wolframin öljyvärimaalaus Itsensäpeilaus I (2007-2008).

Kirkkopalvelujen kohuttu näyttely ei kelpaa seurakunnille

Toiseutta kuvaavia taideteoksia ei nähdä myöskään Helsingissä.

Yhteisvastuukeräyksen tueksi toteutettu Toiseuden kohtaaminen -näyttely sai marraskuussa julkisuutta, kun siitä poistettiin kahden taiteilijan teokset. Poistetuissa teoksissa kuvattiin muun muassa transsukupuolisuutta ja homoseksuaalisuutta. Niitä pidettiin seurakuntien tiloihin sopimattomina.

Toiseuden kohtaaminen -näyttelyyn on koottu suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joissa pohditaan erilaisuutta eri näkökulmista. Näyttelyn on toteuttanut Kirkkopalvelut ry:n kuvataidetyöryhmä Secco. Seurakunnat voivat tilata näyttelyä käyttöönsä tämän vuoden ajan ja tiedottaa sillä Yhteisvastuukeräyksen teemasta, maahanmuuttajien työllistymisestä.

Nyt näyttää siltä, ettei edes näyttelyn siistitty versio ole herättänyt seurakunnissa kiinnostusta.
– Tähän mennessä näyttelyn on tilannut vain Porvoon suomalainen seurakunta yhdessä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin kanssa. Näyttely on esillä tämän viikon ajan, kertoo Seccon kulttuurisihteeri Tiina Gröhn .

Tuomiokirkon kryptassa muut ajoivat edelle

Helsinkiin Seccon näyttelyitä on Gröhnin mukaan tilattu harvoin. Tuomiokirkon krypta on Helsingin seurakuntien näyttelytiloista paras, mutta sinnekään toiseusnäyttelyä ei näillä näkymin ole tulossa.

– Kyse on lähinnä siitä, että tuottavia ulkopuolisia näyttelyjä on niin paljon. Lisäksi Yhteisvastuukeräys on viime vuosina toteutettu meillä varsin pienimuotoisesti, kommentoi aluekappalainen Ermo Äikää Tuomiokirkkoseurakunnasta.

Näyttely on seuraavan kerran esillä Jyväskylän Kirkkopäivillä elokuussa, ellei seurakuntien kiinnostus herää sitä ennen. Myös viime vuosina Seccon Yhteisvastuukeräyksen tueksi toteuttamia näyttelyitä on tilattu vain muutamiin seurakuntiin.

Kirkkopalvelujen apulaisjohtaja Hannu Pöntinen ei lähde arvailemaan syitä tämänvuotisen kiinnostuksen vähäisyyteen.
– Aiempien vuosien taustaa vasten en näe kysynnässä kovin merkittävää poikkeamaa, hän sanoo.

– Koska näyttelytoiminta ei ole saanut laajaa kannatusta seurakunnissa, Kirkkopalveluissa etsitään keinoja, joilla kuvataide pystyisi palvelemaan seurakuntia parhaiten.

Jaa tämä artikkeli: